ua en ru

Янукович доручив НБУ, Мінюсту, Мінфіну і Нацкомфінпослуг забезпечити кредитним установам можливість перевіряти документи позичальників

Клієнтам банків незабаром складно стане приховувати від кредиторів яку-небудь конфіденційну інформацію про своє соціальне і матеріальне положення. Президент Віктор Янукович доручив Нацбанку, Мінюсту, Мінфіну і Нацкомфінпослуг забезпечити "фінансово-кредитні установи можливістю перевіряти достовірність документів потенційних позичальників, що подаються, зокрема шляхом доступу до інформації про таких позичальників у відповідних базах даних держорганів", повідомили вчора в Українському кредитово-банківському союзі (УКБС). Доручення адміністрації Президента - реакція на прохання банкірів. Проте доступ до такої інформації забезпечать всім учасникам ринку, зокрема кредитним союзам і фінансовим компаніям, пише видання "Комерсант-Україна".

В УКБС заявили, що у кредитних установ є можливість оперативно отримувати інформацію з держреєстрів судових рішень, юридичних осіб і фізосіб-підприємців, обтяження рухомого майна. Тепер же банки добиваються доступу до даних держреєстрів актів цивільного стану, фізосіб-платників податків, баз даних ДАІ і загублених паспортів. "Банкам необхідний доступ до реєстру сплати податків, оскільки це є одним з головних показників. Буває, що банк видає кредит, а виявляється, що людина ніде офіційно не працює, не отримує зарплату і не платить податки", - розповідає генеральний директор УКБС Галина Оліфер. Банки і зараз можуть перевіряти паспорти на предмет їх втрати або крадіжки, але це роблять не всі. "Є база даних загублених паспортів, але не всім кредитним установам вдається укласти з МВС договір про доступ до неї", - говорить директор департаменту захисту економічних інтересів "Промінвестбанку" Олег Колістратенко.