ua en ru

Янукович доручив Кабміну і губернаторам розробити документ, що визначає розподіл інвестиційних коштів для регіонів

Президент України Віктор Янукович доручив першому віце-прем'єрові-міністрові, міністрові економічного розвитку і торгівлі Андрію Клюєву, міністрові фінансів Федору Ярошенку, міністрові регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолію Близнюку і представникові губернаторів, голові Київської обласної державної адміністрації Анатолію Присяжнюку розробити документ, що передбачає механізм розподілу інвестиційних коштів, що спрямовуються з центру в регіони для розвитку регіонів. Таке доручення Президент дав у ході сьогоднішнього розширеного засідання уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

Звертаючись до міністра фінансів, глава держави поцікавився тим, чи передбачаються в проекті бюджету на 2012 р. інвестиційні кошти на розвиток регіонів, і тим, за яким принципом розподіляються ці кошти Міністр відповів: "Цього року прийняли програму роботи кожної області, розглянули в широкому масштабі, як виконуватиметься прибуткова частина бюджету, які є зобов'язання місцевих бюджетів на даних територіях, і з кожним губернатором ми ті кастові розриви, які не покривали формульних підходом, врахували на прохання кожної території. Ми врахували дотації вирівнювання... і субвенції на певні напрями, які вони запропонували".

Також, за словами Ярошенка, для розподілу таких коштів вже визначено два напрями, по яких надаватимуться капітальні витрати у вигляді субвенцій для регіонів, а також проблемні питання враховуватиме фонд розвитку регіону. У відповідь на це глава держави відзначив: "Давайте домовимося, тут є голови обласних державних адміністрацій. В основному вони мені ставлять це питання, тому що сьогодні у нас немає документу, який би затвердив ці принципи розподілу цих інвестиційних коштів. І проблема в тому, що не визначені критерії. Якщо необхідний для цього проміжний документ, такий як постанова Кабінету міністрів, це одне питання. Другий підхід, можливо - закон, який буде назавжди ці рамки визначати. Тому я вас прошу, ви (Ярошенко, Близнюк, Клюєв і губернатори) - хай визначаться, хто староста (із залу прозвучало: "Присяжнюк"), хай Присяжнюк, давайте візьміть двох-трьох губернаторів і разом допрацюйте цей закон або постанову Кабінету міністрів, щоб не було цієї проблеми".

На думку глави держави, невизначеність в цьому питанні створює відчуття несправедливості в розподілі коштів. Крім того, Янукович вважає, що ініціатива, яка буде виступати від регіонів, і готовність для її реалізації також повинні враховуватися.