ua en ru

Янукович доручив добудувати і ввести в експлуатацію комплекс "Вектор" у зоні ЧАЕС

Президенту України Віктор Янукович доручив Кабінету міністрів завершити будівництво сховища відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання "Вектор" у зоні ЧАЕС. Про це йдеться у національному плані з реалізації положень комюніке Сеульського саміту з ядерної безпеки на 2013-2014 рр., який затверджено указом Президента України від 11 лютого 2013 р. №73/2013.

"Вжити заходів щодо завершення будівництва та введення в експлуатацію централізованого сховища відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання, що будується на майданчику комплексу виробництв із дезактивації, транспортування, переробки та захоронення радіоактивних відходів з територій, забруднених унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС ("Вектор")", - говориться в указі.

Крім того, Президент доручив забезпечити введення в експлуатацію ядерної установки "Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується прискорювачем електронів", опрацювавши питання відновлення для цього діяльності Міжвідомчої комісії з питань створення джерела нейтронів.

Нагадаємо, Янукович доручив провести державну перевірку систем фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів та інших джерел іонізуючого випромінювання в Україні.

Читайте також: Україна і РФ приступили до будівництва заводу з виробництва ядерного палива