ua en ru

Янукович утворив Конституційну асамблею

Президент України Віктор Янукович підписав указ "Про Конституційну асамблею" (№328/2012). Цим указом глава держави утворив Конституційну асамблею як спеціальний допоміжний орган при Президентові України, головною метою створення та діяльності якого є підготовка законопроекту (законопроектів) про внесення змін до Конституції України, повідомляє прес-служба глави держави.

Президентом України було затверджено положення про Конституційну асамблею, а також її персональний склад. За пропозицією науково-експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї головою Конституційної асамблеї призначено Леоніда Кравчука - Президента України у 1991-1994 роках. Директора Інституту держави і права імені Корецького НАН України Юрія Шемшученка призначено заступником голови, а радника Президента України - керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марину Ставнійчук - секретарем Конституційної асамблеї.

Конституційну Асамблею утворено у складі 94 осіб.

До складу Конституційної асамблеї увійшли представники від депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України, політичних партій, Національної академії наук України, національних галузевих академій та академічних наукових установ, інших наукових установ та вищих навчальних закладів, профільних громадських організацій та незалежних експертно-аналітичних центрів, які у встановленому Концепцією формування та організації діяльності Конституційної Асамблеї порядку внесли Президентові України до 16 квітня 2012 року свої пропозиції. 34 особи з числа науковців, громадських та політичних діячів було включено до складу Конституційної Асамблеї за пропозицією науково-експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї.

Нагадаємо, раніше радник Президента України, керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марина Ставнійчук заявляла, що Конституційна асамблея після створення обговорить з Венеціанською комісією реформи правосуддя.