ua en ru

Янукович про "проблему Тимошенко": "Ми шукаємо шлях і у нас ще є час"

Для вирішення питання стосовно звільнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко ще є час. Про це Президент України Віктор Янукович повідомив на відкритті саміту "Ялтинська європейська стратегія" у Ялту, передає кореспондент РБК-Україна.

Для вирішення питання стосовно звільнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко ще є час. Про це Президент України Віктор Янукович повідомив на відкритті саміту "Ялтинська європейська стратегія" у Ялту, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми шукаємо шлях і у нас ще є час , і ми будемо згідно з планом, який є, працювати. Поки ми не сказали ні "так", ні "ні" . Відповідне рішення повинне бути в площині, яка б дозволила нам в законодавчому полі знайти рішення", - заявив Янукович.

Янукович зазначив, що "немає більш зацікавленої людини, щоб ми це питання вирішили". "Але є перешкоди. Треба дати відповідь на ті справи, які знаходяться в судах. Чи добровільне рішення Тимошенко. І відповідь находиться в площині знаходження компромісу за участі Тимошенко. Суд і Тимошенко можуть дуже швидко дати відповідь на це питання", - сказав Янукович.

Юлія Тимошенко з 5 серпня 2011 відбуває семирічний термін покарання за перевищення влади і службових повноважень при укладанні газових угод з Росією в 2009 р. Висновок Юлії Тимошенко серйозно похитнуло відносини України з Європою, яка вимагає привести вітчизняне законодавство до європейських норм. Зокрема ЄС вимагає вирішити питання з політичними в'язнями. Як заявляв спікер ВР Володимир Рибак, Україна вже в жовтні ц.р. виконає всі умови для підписання Угоди про асоціацію (УА) з Європейським союзом, включаючи правові рішення проблеми з визволенням екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко і лікуванням її в Німеччині.

Сьогодні стало відомо, що ЄС не буде підписувати угоду про асоціацію з Україною без вирішення проблеми Юлії Тимошенко

21 жовтня Рада Євросоюзу на рівні глав МЗС повинен прийняти рішення про можливість підписання угоди про асоціацію з Україною. Якщо до цього часу українська влада не виступить з ініціативою про звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко, частина міністрів не підтримає підписання, запевнили високопоставлені співрозмовники в різних органах Євросоюзу. Як відомо, дане рішення повинно прийматися консенсусом. Наявність голосів "проти" буде означати, що Рада ЄС не дала згоди.

Примітно, що виконанням інших критеріїв підписання УА в Брюсселі цілком задоволені.

Вчора стало відомо, що Європейський союз не буде підтримувати варіант лікування екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за кордоном з можливим арештом при поверненні в Україну.

Київ сподівається підписати угоду під час саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада.