ua en ru

Янукович ініціював проведення дострокових президентських виборів

Президент України Віктор Янукович ініціював проведення дострокових президентських виборів.

Президент України Віктор Янукович ініціював проведення дострокових президентських виборів. Про це йде мова в заяві Януковича, повідомляє прес-служба глави держави.

"У ці трагічні дні, коли Україна понесла такі важкі втрати, коли загинули люди по обидві сторони барикад вважаю своїм обов'язком перед світлою пам'яттю загиблих заявити - нічого важливішого за людське життя немає", - заявив Янукович.

"Заявляю про те, що я ініціюю дострокові президентські вибори, а також повернення до Конституції 2004 року з перерозподілом повноважень у бік парламентської республіки. Закликаю до початку процедури формування уряду національної довіри" , - зазначив він.

"Як Президент України і Гарант Конституції я виконую свій обов'язок перед народом, перед Україною і перед Господом Богом в ім'я збереження держави, в ім'я збереження життя людей, в ім'я миру і спокою на нашій землі", - зазначив Президент.

"Я оголошую про кроки, які потрібно зробити, щоб відновити спокій і уникнути подальших жертв протистояння", - прокоментував Янукович такі свої рішення.

Раніше повідомлялося, що попередньо досягнуті домовленості про те, що вибори Президента України будуть проведені відразу після прийняття нової Конституції України, але не пізніше грудня 2014 р.

Передбачається, що до цього часу буде прийнято нове виборче законодавство, а також сформовано новий склад Центральної виборчої комісії на пропорційній основі у відповідності з правилами ОБСЄ та Венеціанської комісії.

Нагадаємо, раніше завершилися переговори з врегулювання політичної кризи в державі за участю Президента України Віктора Януковича, лідерів опозиції, представників Європейського Союзу та Російської Федерації.

Сторони дійшли згоди щодо парафування угоди з урегулювання кризи.

Парафування було заплановано на 12:00. На даний момент про парафування угоди нічого не відомо.

Крім того, сьогодні нардеп від ПР Володимир Олійник заявив, що фракція ПР готова підтримати призначення дострокових виборів Президента України на грудень 2014 р, якщо такий пункт буде в угоді про врегулювання ситуації в Україні.

"Ми чекаємо парафування угоди в 12:00 Президента, опозиції, посередників. Потім парламент повинен буде проголосувати за цю угоду. Якщо там буде прописано, що у нас будуть дострокові вибори Президента, парламенту, це логічно, то ми теж будемо голосувати", - зазначив нардеп.