ua en ru

Янукович та Ердоган взяли участь у презентації українського літака "Ан-158"

Президент України Віктор Янукович і прем'єр-міністр Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган взяли участь у презентації літака нового покоління "Ан-158".

Президент України Віктор Янукович і прем'єр-міністр Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган взяли участь у презентації літака нового покоління "Ан-158". Про це повідомляє прес-служба Президента України.

Фотогалерея: "Янукович у Туреччині"

Генеральний конструктор державного підприємства "Авіаційний науково-технічний комплекс імені О.К.Антонова" Дмитро Ківа ознайомив Президента України та прем'єр-міністра Туреччини з основними характеристиками літака та з його можливими модифікаціями для використання у якості пасажирського, військового чи медичного літака.

Янукович і Ердоган піднялися на борт літака, оглянули кабіну пілотів і салон. Презентація відбулася на території міжнародного аеропорту Анкари.

Як повідомив вчора Янукович під час спілкування із представниками ЗМІ в Анкарі, Україна і Туреччина знаходяться на завершальному етапі підготовки до підписання угоди про створення зони вільної торгівлі між країнами. В цілому, Україна і Туреччина погодили розвиток двосторонніх відносин у 2014-2015 рр.

При цьому Янукович переконаний, що розвиток спільного літакобудування є одним із перспективних напрямів співпраці України та Туреччини.

"Ан-158" призначений для перевезення до 99 пасажирів на відстані до 3000 км. Розроблений на базі регіонального реактивного літака нового покоління "Ан-148".

Літак має високий ступінь уніфікації з попередником, зокрема, в них єдині основні системи, двигуни, обладнання кабіни екіпажу та системи керування. Спільними є системи технічного обладнання та ремонту, а також підготовки та навчання екіпажів. За рівнем комфорту пасажирської кабіни ці літаки відповідають найсучаснішим магістральним лайнерам, за характеристиками та рівнем безпеки - найсучаснішим світовим стандартам та вимогам.

"Ан-158" зможе виконувати польоти:
• вдень і вночі, у будь-яку пору року, в простих та складних метеорологічних умовах;
• при температурах навколишнього повітря від -55 до +45 градусів;
• використовуючи високогірні аеродроми;
• на міжнародних трасах.

"Ан-158" виконав свій перший політ 28 квітня 2010 р. До початку 2011 р. ДП "Антонов" завершило роботи із сертифікації літака. 28 лютого 2011 р. літак отримав сертифікати Міждержавного авіаційного комітету країн СНД та Державної авіаційної адміністрації України на відповідність літака Авіаційним правилам АП-25, гармонізованим з відповідними американськими правилами FAR-25 та європейськими CS-25.

Після програми сертифікаційних випробувань "Ан-158" пройшов випробування з розширення умов експлуатації. В лютому 2011 р. літак виконав 16 польотів в Ірані, довівши, що здатен базуватися на аеродромах, розташованих на висоті 2200 м над рівнем моря. Серійне виробництво "Ан-158" розгорнуто на "Серійному заводі "Антонов". У кооперації з виготовлення "Ан-158" беруть участь більше 200 підприємств із 15 країн світу.

Чистий прибуток ДП "Антонов" в I півріччі знизився на 18,04% - до 58,5 млн грн. Як зазначалося, загальний ринок для літаків "Ан-148"/"Ан-158" оцінюється в 6 млрд дол.