ua en ru

Україна і Туреччина узгодили розвиток двосторонніх відносин у 2014-2015 рр

В Анкарі сьогодні, 9 жовтня 2013 р. за підсумками Третього засідання стратегічної ради високого рівня за участю Президента України Віктора Януковича та прем'єр-міністра Турецької Республіки Реджепа Тайїпа Ердогана було підписано План заходів щодо розвитку двосторонніх відносин між Україною та Турецькою Республікою на 2014-2015 рр.

В Анкарі сьогодні, 9 жовтня 2013 р. за підсумками Третього засідання стратегічної ради високого рівня за участю Президента України Віктора Януковича (на фото ліворуч) та прем'єр-міністра Турецької Республіки Реджепа Тайїпа Ердогана (на фото праворуч) було підписано План заходів щодо розвитку двосторонніх відносин між Україною та Турецькою Республікою на 2014-2015 рр. Про це повідомляє прес-служба глави української держави.

Фотогалерею дивіться тут

Янукович та Ердоган підписали спільну заяву за результатами Третього засідання Стратегічної ради високого рівня. Також у присутності Президента України та прем'єр-міністра Туреччини було підписано ряд двосторонніх документів.

Зокрема, було підписано Виконавчу програму між Кабінетом міністрів України та урядом Турецької Республіки про першочергові заходи з розвитку співробітництва в галузі освіти на 2013-2015 роки.

Програма спрямована на активізацію співпраці в галузі освіти за напрямами, що становлять взаємний інтерес, налагодження регулярного обміну інформацією про державну політику в галузі освіти двох держав та практичним досвідом, зокрема в питаннях управління системою освіти, вдосконалення стандартів освітніх і навчальних матеріалів.

Крім того, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" та Турецька трубопровідна компанія "Боташ" сьогодні, 9 жовтня 2013 р., під час Третього засідання стратегічної ради високого рівня в Анкарі підписали меморандум про співробітництво. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Меморандум спрямований на започаткування довгострокових партнерських відносин між компаніями та здійснення взаємовигідного співробітництва в галузі видобутку і транспортування енергоносіїв.

Також було підписано угоду між "Нафтогазом" та Турецькою державною нафтовою компанією "ТПАО" про взаємний захист конфіденційної інформації та комерційної таємниці.

Угода встановлює зобов'язання сторін щодо нерозголошення та забезпечення режиму захисту конфіденційної інформації при наданні послуг в нафтогазовій сфері.

Також підписано Міжурядову угоду у сфері лісового господарства.

Документ спрямований на активізацію співпраці у сферах захисту природних ресурсів, протидії опустелюванню та посухам, боротьби з ерозією, збереження й відновлення існуючих лісів шляхом обміну інформацією, досвідом і технологіями.

Крім того, підписано Меморандум про співробітництво у сфері конкурентної політики між Антимонопольним комітетом України та Турецьким конкурентним відомством.

Документ спрямований на активізацію та підтримку співпраці у сфері конкурентної політики. Реалізація Меморандуму сприятиме запобіганню транснаціональним антиконкурентним практикам, дозволить налагодити ефективний обмін інформацією та досвідом при проведенні розслідувань порушень конкурентного законодавства.

План дій має на меті зафіксувати перелік і графік спільних заходів, спрямованих на розвиток двостороннього співробітництва в усіх важливих сферах, зокрема політичній, економічній, оборонній, гуманітарній, правоохоронній, консульській. Документ також охоплює сферу багатостороннього співробітництва.

Також було підписано Спільну заяву міністрів енергетики України та Турецької Республіки щодо співробітництва в енергетичній сфері.