ua en ru

WSJ: США ризикує втратити угоди на постачання зброї на 9 млрд доларів

WSJ: США ризикує втратити угоди на постачання зброї на 9 млрд доларів Фото: винищувачі F/A-18 виробництва Boeing

Контракти на поставку військових літаків можуть отримати європейські чи російські виробники

Група американських сенаторів попередила адміністрацію президента США Барака Обами, що занадто довгий розгляд контрактів на поставку військових літаків країнам Близького Сходу може привести до того, що його отримають не американські, а європейські чи російські виробники військової техніки. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Зазначено, що орієнтовна вартість контрактів становить 9 млрд доларів.

Мова йде про постачання винищувачів F-16s корпорації Lockheed Martin і F-15 and F/A-18 виробництва Boeing у Катар, Кувейт і Бахрейн. Вашингтон відклав виконання контрактів через заперечення Ізраїлю, який побоюється, що авіатехніка в кінцевому підсумку може бути використана проти нього.


Однак сенатори-республіканці Джон Маккейн і Боб Коркер, а також демократи Джек Рід і Клер Маккаскілл порахували, що скасування угод завдасть удару по американських виробниках.

"Ми розуміємо, що ці запити слід уважно вивчити, однак кінцеве рішення по них відкладається занадто довго. Відхилення запитів не завадить цим країнам придбати винищувачі у зарубіжних постачальників, у тому числі, можливо, у Росії", - написали вони у зверненні до адміністрації Обами.

"Америка не повинна упустити можливість розширити сферу свого впливу на Близькому Сході, забезпечити своє промислове домінування і не повинна поступатися своїм суперникам або супротивникам", - вказали сенатори.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що літак ВПС США розбився на береговій лінії американського штату Північна Кароліна.