ua en ru

WSJ: коаліція на чолі з США стежила за організатором терактів в Парижі за кілька тижнів до атак

WSJ: коаліція на чолі з США стежила за організатором терактів в Парижі за кілька тижнів до атак Фото: Абдельхамід Абауд

Розвідка відстежувала телефонні переговори Абауда в Сирії з його спільниками в Європі

Сили очолюваної США коаліції по боротьбі з "Ісламським державою" (ИГИЛ) за кілька тижнів до терактів в Парижі намагалися вистежити і знищити в Сирії ймовірного організатора атак. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на високопоставлені джерела у військовій сфері.

Коаліція планувала вистежити 27-річного Абдельхаміда Абауда за допомогою даних розвідки і знищити ударом безпілотника, однак їм не вдалося зробити це.

Як розповіло джерело, розвідка відстежувала телефонні переговори Абауда в Сирії з його спільниками в Європі, але фахівців не завжди вдавалося визначити, хто саме перебував на зв'язку - Абауд або його молодший брат. Це ускладнювало завдання по ліквідації бойовика за допомогою авіаудару.

Проте спецслужби не знали про заплановані в Парижі теракти, поки велося стеження за Абаудом. Також невідомо, запобігла б ліквідація ісламіста атаки в столиці Франції. Готували атаки бойовики, можливо, могли б діяти самостійно, або, у відсутність Абауда, в гру міг вступити інший бойовик ИГИЛ.

Нагадаємо, поліція Франції виявила квартиру, яку знімав один з учасників терактів в Парижі.