ua en ru

WSJ: ІДІЛ планує нападу в Італії через Лівію

WSJ: ІДІЛ планує нападу в Італії через Лівію Фото: місто Сирт в Лівії

Бойовики можуть скоро спробувати захопити нафтові родовища

Терористична організація "Ісламська держава" (ІДІЛ) облаштувала військову базу в Лівії, звідки планує нападу в Італії, пише The Wall Street Journal.

В той час, як іноземні держави посилюють тиск на "Ісламська держава" в Сирії та Іраку, терористична організація розширила свою діяльність у Лівії і заснувала нову базу недалеко від Європи, де вона може отримувати доходів від нафти і планувати терористичні атаки.

ІДІЛ заснував свою військову базу в місті Сирт, на узбережжі Середземного моря. За рік присутність бойовиків там зросла з 200 до 5 тисяч осіб. ІДІЛ використовує політичний розкол в Лівії, де два уряди змагаються між собою, щоб створити свій опорний пункт в небезпечній близькості від Італії.

Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці заявив, що Лівія ризикує перетворитися на "наступну екстрену ситуацію", якщо її не розглядати в першочерговому порядку.

Лівійські чиновники впевнені, що через деякий час радикальні бойовики намагаються захопити нафтові родовища і нафтопереробні заводи в околицях Сирта, щоб підвищити свої доходи.

"Вони дали чітко зрозуміти свої наміри. Вони хочуть вступити в боротьбу з Римом", - сказав глава військової розвідки в регіоні Ісмаїла Шукрі Ісмаїл Шукрі.

Близько 85% нафти з Лівії в 2014 році поставлялося в Європу, при цьому Італія була найбільшим партнером. Також близько половини що добувається в Лівії природного газу експортується в Італію.

Нагадаємо, в ніч на 14 листопада 2015 року в результаті авіаудару був ліквідований лідер ІДІЛв Лівії.