ua en ru

WikiLeaks оприлюднив військовий звіт ЄС по боротьбі з потоком мігрантів

WikiLeaks оприлюднив військовий звіт ЄС по боротьбі з потоком мігрантів Фото: "Операція "Софія" в Середземному морі

ЄС готується до військових операцій біля побережжя Лівії

Міжнародна некомерційна організація WikiLeaks оприлюднила секретний звіт Євросоюзу про перші шість місяців військової "Операції "Софія" по боротьбі з потоком мігрантів у Середземному морі та Лівії. Відповідний звіт опублікований на сайті WikiLeaks.

Повідомляється, що звіт для військового комітету ЄС та комітету з безпеки підготував командир "Операції "Софія", контр-адмірал Військово-морських сил Італії Енріко Кредендино. У звіті міститься статистика потоку мігрантів та фази виконання військової операції об'єднаних сил Європейського союзу в Середземному морі, а також подальша стратегія.

На сайті WikiLeaks також повідомляється, що в документі одним з основних елементів вказаний планований перехід від фази 2А у відкритому морі до фази 2B, яка має на увазі дії в територіальних водах Лівії у зв'язку з нестабільною політичною ситуацією в цій країні.

Кредендино закликає ЄС до формування "надійного уряду в Лівії", щоб ЄС отримав дозвіл діяти в її територіальних водах і проводити військові операції на суші.

Крім того, в опублікованому звіті говориться, що в січні 2016 року пройшли зустрічі на вищому рівні між представниками США і ЄС, в ході яких США повідомили, що "Ісламська держава" контролює частину узбережжя Лівії.

"Запрошення (сил ЄС, - ред.) очікується в січні. Лівійська преса повідомила, що США, Великобританія і французькі спецслужби вже прибули. В Європі Італія і Великобританія стали рушійними силами військової інтервенції", - повідомляє WikiLeaks.


Нагадаємо, раніше WikiLeaks опублікував зміст електронної пошти глави ЦРУ.