ua en ru

Сервера платіжної системи повинні зберігатися тільки в тій країні, в якій вони працюють, - експерт

Щоб займатися електронними грошима, потрібно мати реальне забезпечення та реєстрацію в Нацбанку. Таку думку висловив на круглому столі «Вебмані, Яндекс.Деньги, Forex. Хто наступний?» гендиректор платіжної системи «Глобал Мані» Олександр Тютюн.

«Якщо у кожного з двох мільйонів клієнтів WebMoney на рахунку залишилося 100 грн, то на рахунку повинно знаходитися, за найскромнішими підрахунками, 200 млн грн. У всьому світі електронні гроші працюють так: є банк-емітент, на рахунку якого лежить певна сума. Ці гроші взагалі заборонено як-небудь використовувати. І є оператор, який працює з ними. Люди не повинні відповідати за ваші проблеми. Забрали сервера або не забрали, арештували майно чи ні - це не грало б ніякої ролі для клієнта, якби система була офіційно зареєстрована», - сказав Тютюн.

Він вважає, що компанія WebMoney заплуталася в термінології. «Необхідно визначитися, хто ж вони все-таки. Якщо вони - система електронних платежів, як заявлялося протягом десяти років, - тоді вони порушили закон. Якщо працюють за Цивільним кодексом і просто видають платіжні доручення, тоді незрозуміло, як вони беруть участь у торгівлі. Називати гроші, навіть віртуальні, платіжним дорученням не можна. Підіть у магазин і спробуйте там купити хліба, заплативши трамвайними квитками», - підкреслив Тютюн.

У той же час, старший аналітик WebMoney Ольга Дубініна зазначила, що звинувачення правоохоронних органів, пред'явлені розрахунковій системі, яку вона представляє, неправомірні. «Компанія працює на ринку України десять років у рамках Цивільного кодексу. Дивні зараз претензії до нас. Ми намагалися зареєструватися в Нацбанку, але наше звернення залишилося без відповіді. Не було ні відмови, ні узгодження», - сказала Дубініна.

Щодо того, що бази даних з клієнтами та розрахунками WebMoney знаходятся на серверах за межами території України і вилучення всіх комп'ютерів в офісі компанії робить неможливою отримання і відправку грошей у нас, Дубініна сказала: «Який нормальний бізнес у цій країні буде зберігати сервера?».

Однак, на думку Олександра Тютюна, мовчання Нацбанку може бути викликано саме тим фактом, що сервери знаходяться не на території України. «Сервера платіжної системи повинні зберігатися тільки в тій країні, в якій вони працюють. Та й взагалі, відмова півторарічної давності (Нацбанку) - не привід перестати намагатися. Я можу пред'явить листування з Нацбанком і показати, скільки у мене було відмов до реєстрації - ні в одній країні ця процедура не проходить просто. В Англії, наприклад, все ще суворіше. Нічого не маю проти WebMoney, вони чудові. Але державна реєстрація необхідна всім, хто хоче працювати на ринку нашої країни», - резюмував гендиректор «Глобал Мані».

На круглому столі також були присутні засновник і директор інтернет-магазину Zakaz.ua Єгор Анчишкин, адвокат, партнер практики правової безпеки бізнесу АТ «Юскутум» Денис Овчаров, адвокат, партнер практики IT і медіа-права АТ «Юскутум» Дмитро Гадомський, голова правління Інтернет-асоціації України (ІнАУ) Тетяна Попова і директор компанії Portmone Ігор Горін.

Нагадаємо, 11 червня 2013 р. було накладено арешт на рахунки компанії WebMoney. Співробітники податкової служби вилучили тестове обладнання в центральному офісі розрахункової системи. Міністерство доходів і зборів повідомило, що в існуючому вигляді діяльність компанії суперечить законодавству.