ua en ru

Для злому Мінфіну використовувалися ті ж технології, що і для атаки на "Бориспіль"

Для злому Мінфіну використовувалися ті ж технології, що і для атаки на "Бориспіль" Фото: Міністерство фінансів оговтується після хакерської атаки

Аналогічна атака хакерів в грудні 2015 року призвела і до блекауту в Івано-Франківській області

Для злому Міністерства фінансів України хакери використовували аналог вірусу BlackEnergy, яким близько року тому були заражені системи ПАТ "Прикарпаттяобленерго" і міжнародного аеропорту "Бориспіль". Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Мінфін під атакою: як Україна пережила фінансову кризу, а цього майже ніхто не помітив".

Про ідентичність атак на Мінфін, "Прикарпаттяобленерго" і "Бориспіль" РБК-Україна повідомило джерело в Міністерстві внутрішніх справ.

Зазначимо, атака на "Прикарпаттяобленерго" у грудні 2015 року призвела до блекауту в Івано-Франківській області. В роботу аеропорту "Бориспіль" хакери втрутилися у січні 2016 року.

При цьому, у випадку зі зломом систем "Прикарпаттяобленерго", Україна відразу ж звинуватила в події спецслужби РФ. За остаточно непідтвердженою інформацією атаку на обленерго провела група "Піщаний хробак" (Sandworm, вона ж Quedagh). На Заході її вважають постійною загрозою, що має держпідтримку і використовується в політичних цілях Російською Федерацією.

Нагадаємо, до розслідування атаки на "Прикарпаттяобленерго" були залучені не тільки українські правоохоронні органи, але і ФБР, ЦРУ і Агентство національної безпеки США. Тоді ж глава АНБ Майкл Роджерс заявив про високій ймовірності кібератаки на США за прикладом українських обленерго.