ua en ru

Відносини власників і найманого менеджменту вимагають правового уточнення, - експерт

Вертикаль взаємовідносин власника компанії та найманого ним менеджменту вимагає більш чіткої правової регламентації, у зв'язку з потенційними ризиками здійснення останнім неправомірних і несумлінних дій. Про це в ході круглого столу "Захист активів в Україні в період кризи", організованого Асоціацією захисту активів, виданням "Юридична газета" спільно з Американською торговою палатою в Україні, заявив адвокат, партнер АО "Актіо" Владислав Максимов.

За словами Максимова, незважаючи на те, що чинне законодавство в цілому дозволяє власникові здійснювати контроль за діями виконавчого органу, закон повністю захищає права власника лише в тих випадках, коли виконавчий орган діє сумлінно, керуючись не тільки правовими, але й загальноприйнятими морально-етичними нормами.

"Права засновника у відносинах з виконавчим органом можна вважати надійно захищеними, якщо повністю виключати можливість незаконних і недобросовісних дій з боку менеджменту", - сказав юрист, зазначивши при цьому, що на практиці часто відбувається не так.

Як приклад експерт навів конфлікт навколо торгової мережі "Амстор", де міноритарій Володимир Вагоровський, що суміщав контроль над виконавчим органом, користуючись довірчим відносинами c основним власником - компанією "Смарт-холдинг", здійснив спробу незаконного привласнення активів торговельної мережі в свою користь. Частково цей план був реалізований у відношенні 18 магазинів мережі, що перебувають на території, в даний час непідконтрольних владі. При цьому, основний власник не зміг прийняти оперативного вирішення у зв'язку із законодавчою "громіздкістю" правил відкликання виконавчого органу.

Крім того, на думку експерта, в даний час реалізація такого виду реагування на дії менеджменту як відгук містить у собі ряд "вузьких місць", які залишають перспективи для успішного судового оскарження свого звільнення з боку недобросовісного менеджменту. "І в цьому зв'язку ситуація з "Амстором", затишшя на час, сьогодні далека від вирішення", - зазначив експерт.

Експерт також констатував, що сьогодні на території України предметом рейдерського захоплення можуть бути практично будь-які активи і успіх таких "акцій" багато в чому залежить від юридичної підготовленості власників до захисту своїх активів.

Як раніше повідомлялося, членам міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль" стала відома інформація про можливе фінансування та підтримки терористів на сході України екс-керуючим мережею "Амстор" Володимиром Вагоровским. Депутати направили відповідне звернення до Генерального прокурора України з вимогою перевірити цей факт.

Зокрема, зазначають депутати, за загальнодоступної інформації, готівка магазинів мережі, які знаходяться на території Донецької області, в даний час не інкасується і не надходить на рахунки ТОВ "Амстор Трейд", а, відповідно, до державного бюджету України не сплачуються податки.

За словами співголови МДО "Депутатський контроль" Геннадія Кривошиї, сьогодні органи прокуратури повинні рішуче підходити до припинення діяльності організацій та осіб, які мають відношення до фінансування терористів на Донбасі.

"Головне завдання держави - боротися не тільки із зовнішнім ворогом, але і стежити, щоб внутрішній ворог не стріляв нам в спину, адже від цього залежить життя людей та мир в Україні", - зазначив нардеп.