ua en ru

Виведення закупівель природного газу зі сфери дії закону про держзакупівлі знизить прозорість даних операцій, - член профільного комітету ВР

Прийняття ініційованого Кабміном законопроекту № 10305 про внесення зміни до статті 2 закону України "Про здійснення державних закупівель", щодо виведення операцій із закупівлі природного газу зі сфери дії цього закону, знизить прозорість в держзакупівлях природного газу. Таку думку в коментарі РБК-Україна висловив член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима.

"Операції по закупівлі природного газу на даний момент не відповідають закону про держзакупівлі. В разі їхнього виведення зі сфери дії цього закону, нічого не зміниться, станеться просто узаконення стану речей, який є на сьогодні... Фактично мова йде про дозвіл бюджету фінансувати бюджетні установи за цінами, які встановлять ті, хто продає газ... Виробники газу шукатимуть кому цей газ продати, в першу чергу бюджетним установам, і все це буде відбуватись по велінню "з гори" ("вивести зі сфери дії закону "Про здійснення держзакупівель" операції із закупівлі та реалізації природного газу, які здійснюються суб'єктом, уповноваженим Кабміном", - говориться в законопроекті)", - відзначив він.

В той же час, за словами експерта, комітет не підтримає даний законопроект, однак народні депутати приймуть даний закон "заплющивши очі". "Якщо ініціатива йде від Кабміну, то це означає, що заплющивши очі, слухняна більшість у 250 нардепів проголосують "за" цей закон... Комітет не прийме рішення... дуже часто комітет не приймав рішення, але документ виносився на рішення парламенту, і ВР голосувала", - сказав Гудима.