ua en ru

Виступ Порошенко в ООН: онлайн-трансляція

Виступ Порошенко в ООН: онлайн-трансляція Фото: Петро Порошенко

Виступ Порошенко на Генасамблеї ООН проходить відповідно до жеребкування

У Нью-Йорку почався виступ Президента України Петра Порошенка в ООН, онлайн-трансляція якого проходить на офіційному сайті ООН. Виступ Порошенко на Генасамблеї ООН проходить відповідно до жеребкування, яке раніше відбулося в штаб-квартирі організації.

Як заявляв заступник глави Адміністрації Президента України (АПУ) Костянтин Єлісєєв, даний виступ стане ключовим і найбільш політично вагомим.

На початку виступу Порошенко нагадав, що Україна стояла біля витоків ООН, зазначивши, що зараз країна-засновниця ООН в черговий раз стала об'єктом зовнішньої агресії.

"На цей раз агресор - це Російська Федерація", - заявив Президент, нагадавши, що РФ була одним з гарантів України за Будапештським меморандумом.

Петро Порошенко вирішив докладно зупинитися на питанні анексії Росією Криму і вторгнення Росії на Донбас.

"Я хотів би підкреслити, що це не громадянська війна і не внутрішній конфлікт", - заявив Президент, нагадавши, що за рахунок поставок зброї з РФ і участі російських військових війна в Україні триває вже понад 20 місяців.

Крім цього, глава держави зазначив, що, незважаючи на те, що впродовж засідання Генасамблеї ООН Росія говорила про світ і закликала створити антитерористичну коаліцію, слова ці є брехнею.

"Як ви можете закликати до антитерористичної коаліції, якщо ви самі підтримуєте тероризм прямо біля ваших дверей"? - гнівно вигукнув Порошенко, викликавши оплески в залі. Він пояснив, що мова йде про підтримку Росією маріонеткових урядів "ДНР" і "ЛНР".

Президент також розповів, як Росія намагається приховати свою присутність на Донбасі.

Окремо Петро Порошенко торкнувся теми обмеження права вето в Радбезі ООН, привівши в приклад ситуацію зі збитим Боїнгом.

"Я думаю, що кожен у цьому залі прекрасно розуміє реальні мотиви голосування Росії по трибуналу по MH17", - заявив Президент.

"Україна підтримує обмеження права вето постійних членів РБ ООН у випадках масових убивств", - підсумував Порошенко.

Петро Порошенко не став зупинятися на терористичну загрозу в Україні, зазначивши, що міжнародний тероризм виявився більш гнучким, ніж політична воля держав, і сьогодні він прийняв нові гібридні форми.

"ІДІЛ, Аль-Каїда, Боко Харам, Аш-Шабаб та інші терористичні організації - глобальна проблема. Єдиний спосіб її вирішення - консолідація в боротьбі з цим злом", - заявив глава держави.

Торкнувся Порошенко в ООН і порушень прав людини в Криму, зокрема, утисків кримських татар. Природно, не обійшлося без призову до світової спільноти сприяти звільненню політв'язнів, зокрема, Надію Савченко та Олега Сенцова.

"Закликаю ООН почати кампанію тиску на російську владу, щоб звільнити всіх українських громадян, яких вона тримає в заручниках", - проголосив Президент.

На закінчення свого виступу в ООН Петро Порошенко згадав про екологічні проблеми, зокрема, про нинішньої важкої екологічної ситуації на Донбасі і про чорнобильську катастрофу.

"Я хотів би попросити провести спеціальне засідання Генасамблеї ООН, присвячений 30-й річниці Чорнобильської катастрофи в квітні 2016 р.", - заявив Президент.

Після виступу Петра Порошенка в ООН в рамках заходу продовжилися виступи інших світових лідерів.

Відзначимо, крім виступу Порошенка на Генасамблеї ООН, відбудеться декілька двосторонніх зустрічей Президента з лідерами країн ЄС, африканських країн, азіатських країн, в рамках яких планується обговорити актуальні питання міжнародного співробітництва не тільки політичного, а й торговельно-економічноъ та інвестиційної складових.

Зокрема, вчора Порошенко зустрівся з Президентом США Бараком Обамою і Президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Нагадаємо, вчора на Генасамблеї ООН виступив Президент Російської Федерації Володимир Путін.