ua en ru

Виставка Петриківського розпису в Європарламенті є кроком до поглиблення взаємовідносин між ЄС та Україною, - Штефан Фюле

В приміщені Європарламенту (Брюссель), де сьогодні відбудуться слухання з питань регіонального розвитку та презентація інвестиційного потенціалу Дніпропетровської області, українська делегація на чолі з віце-прем'єр-міністром України Олександром Вілкулом представила виставку Петриківського розпису. Відкрив виставку голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.

Важливість цієї події для укріплення стосунків між Україною та Євросоюзом зазначили провідні європейські політики, які були присутні на відкритті. Зокрема, європейський комісар з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле назвав проведення виставки Петриківського розпису в Європарламенті кроком до поглиблення взаємовідносин між Євросоюзом та Україною.

«Мені пощастило кілька років тому відвідати Дніпропетровський регіон. Дуже радий, що можу бути присутнім тут, в Європарламенті на відкритті виставки Петриківського розпису. Це важлива виставка. Чому я так вважаю? В наших відносинах між Євросоюзом та Україною ми працюємо в категоріях політичних декларацій і мені здається, що в цих важливих відносинах відсутнє обличчя, відсутня душа... Ця виставка робить той малий крок до того, аби усі ми, хто працює над поглибленням наших стосунків між Євросоюзом та Україною не забували, що ми робимо це від обличчя усіх українців, й людей, які живуть в Євросоюзі. А ця виставка і ці гарні картини нам в цьому дуже допомагають. Велике спасибі за цю ініціативу», - сказав Штефан Фюле.

Голова Дніпропетровської ОДА Дмитро Колєсніков, відкриваючи виставку, зазначив, що «ініційованій Олександром Вілкулом проект популяризації Петриківського розпису як духовного та культурного бренду регіону в країнах Європи та світу - важлива складова інтеграції Дніпропетровщини та України у міжнародний простір».

«Таким чином ми розширюємо коло міжнародних контактів, підвищуємо індекс туристичної привабливості регіону та долучаємо Дніпропетровську область до сузір`я всесвітньовідомих культурних пам`яток», - сказав Колєсніков.

Депутат Європарламенту Ярослав Кохличек підкреслив, що виставка сприятиме розширенню уявлення європарламентарїїв про Україну. «Ми багато говоримо про Україну, проте дуже мало моїх колег бували в цій країні», - сказав він, зазначивши, що Україна є невід'ємною частиною Європи, пов`язаною з нею міцними культурними зв'язками.

Депутат Європарламенту Милослав Рансдорф зазначив, що Дніпропетровська область - відомий промисловий регіон - зміг зберегти народне мистецтво й деякі з шедеврів майстрів Петриківського розпису дають змогу відвідувачам Європарламенту познайомитись з цим явищем і з Україною. «Красота є цінністю сама по собі, насолоджуйтесь нею!», - додав Рансдорф.

Представник України при ЄС привітав Дмитра Колєснікова з призначенням на посаду голови Дніпропетровської ОДА та зазначив, що Україна хоче інтегруватися в Європу не тільки економічно, а й культурно. «І цією експозицією ми хочемо показати, що Україна є повноцінним членом європейської сім'ї в культурній сфері», - наголосив Єлісєєв.

На виставці представлено понад 90 найкращих робіт народних майстрів Дніпропетровщини - розписані панно, посуд, іграшки, писанки. Незабаром в Бельгії відбудуться ще дві виставки Петриківського розпису, потім три подібні виставки будуть організовані у Франції, у тому числі - у штаб-квартирі ЮНЕСКО.
Петриківський розпис - це унікальний культурний імідж Дніпропетровщини й усієї України. З кінця ХVІІІ ст. цей унікальний орнаментальний візерунок не втратив своєї автентичності. Колись у селі Петриківка цим розписом був прикрашений кожний будинок. Орнаментний розпис вважався оберегом від заздрості та зла, а також гарантією добробуту та благополуччя в родині.

Це унікальне явище національної культури за правом увійшло до реєстру нематеріальної культурної спадщини України. Крім того, у рамках ініціативи України наразі роздивляється питання щодо набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Відповідне номінаційне досьє було підготовлено у червні 2012 р. МЗС та Міністерством культури України.

26 січня 2013 р. у рамках набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства Олександр Вілкул презентував спеціально розроблений логотип «Петриківка». Під час презентації бренду Вілкул зазначив, що на посаді віце-прем`єра України він буде просувати та популяризувати бренд Петриківки на державному та міжнародному рівні.