ua en ru

Вищий госпсуд України повернув харківської групі "Таргет" застави "ВТБ Банку" на 76 млн дол

Вищий господарський суд України (ВГСУ) позбавив ПАТ "ВТБ Банк" права на стягнуті раніше банком об'єкти нерухомості, які виступали предметом іпотеки за іпотечними договорами з підприємствами групи компаній "Таргет" на загальну суму понад 76 млн дол., скасувавши реєстрацію права власності на ці об'єкти нерухомості. Про це повідомляє прес-служба правової групи "Павленко і Побережнюк".
"Винесені судові рішення стали прецедентними, хоч, по своїй суті, є абсурдними. ВГСУ фактично "відкрив шлюз" для подібних рішень в Україні в іпотечних спорах. Від цього абсолютно точно постраждає вся банківська система в цілому. Будь-який недобросовісний позичальник тепер потенційно захищений судами, адже зареєструвати право власності на його здане в заставу майно банк вже не зможе", - сказала партнер правової групи, адвокат Олександра Павленко.
На думку Павленко, суд касаційної інстанції згідно з Господарським процесуальним кодексом не має права встановлювати обставини, невстановлені нижчестоящими інстанціями, і вивчати докази. В той же час, ВГСУ не тільки порушив зазначену вище норму законодавства, але і визнав нібито встановленими нижчестоящими інстанціями обставини, які не тільки не були встановлені при розгляді справи, але і містять прямо протилежні висновки в текстах згаданих судових рішень.
Представник позивача має наміру подавати скарги на дії даних суддів у відповідні інстанції.
"Крім того, вважаю за необхідне звернути увагу Національного банку України на подію і зробити свою заяву про те, що трапилося", - резюмувала Павленко.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Вищий госпсуд повернув групі "Таргет" застави "ВТБ Банку" на 15 млн дол.