ua en ru

Вищий госпсуд зобов'язав "Укртрансгаз" віддати "Укрнафті" 2 млрд куб. м газу з ПСГ

Вищий господарський суд України зобов'язав компанію-оператора газотранспортної системи України "Укртрансгаз" віддати приватній компанії "Укрнафта" близько 2 млрд куб. м газу з підземних сховищ газу.

Вищий господарський суд України зобов'язав компанію-оператора газотранспортної системи України "Укртрансгаз" віддати приватній компанії "Укрнафта" близько 2 млрд куб. м газу з підземних сховищ газу. Про це йдеться в рішенні Вищого госпсуду від 19 травня.

Зокрема, Вищий госпсуд скасував рішення Київського апеляційного господарського суду від 14.04.2011 р., який в свою чергу скасував рішення Господарського суду Києва від 20.01.2011 р.

Таким чином, рішення Госпсуду Києва відновлено. Воно зобов'язує "Укртрансгаз" не чинити перешкод "Укрнафті" в здійсненні її права власності на газ загальним обсягом 2 061 805,134 тис. куб. м, у тому числі в його відбору з підземних сховищ газу та його реалізації промисловим споживачам-виробникам азотних мінеральних добрив, який зберігається в підземних сховищах газу "Укртрансгазу".

"Укртрансгаз" зобов'язаний виконати заявку "Укрнафти" від 25.10.2010 р. шляхом відбору газу з підземних сховищ газу і передачі його "Укрнафті" з оформленням актів прийому-передачі загальним об'ємом 2 061 805,134 тис. куб. м, а НАК "Нафтогаз України" зобов'язаний включити в баланс надходження і розподілу природного газу по Україні відповідного періоду обсяги газу, визначені заявкою "Укрнафти" від 25.10.2010 р", - наголошується в рішенні.

Нагадаємо, Україна збільшила кількість газу в підземних сховищах газу станом на 13 червня на 7% до 13,491 млрд куб. м.

З 16 червня Росія відключила постачання газу Україні, за рахунок яких вона наповнювала свої ПСГ.

Україна має 12 ПСГ.