ua en ru

Високий рівень власного капіталу банків - запорука стабільності фінансової системи, - Бернанке

Банкам необхідно збільшити власний капітал, щоб забезпечити стабільність фінансової системи. Про це сьогодні заявив голова ФРС Бен Бернанке, виступаючи на конференції ФРБ Атланти, передає телеканал "Росія 24".

"Нам потрібний більш високий рівень власного капіталу, і саме на це спрямована третя версія Базельської угоди. Це необхідна умова стабільної фінансової системи", - підкреслив він.

Голова ФРС впевнений, що забезпечення стабільності є пріоритетним завданням. "Величезний втрати, завдані кризою, підкреслюють важливість прийняття всіх можливих заходів, щоб не допустити повторення подій недавнього минулого", - вважає Бернанке.

"Важливий урок фінансової кризи полягає в тому, що зростання діяльності установ, званих "тіньовими банками", потенційно може призвести до створення додаткових каналів розповсюдження потрясінь по всій фінансовій системі та економіці в цілому", - впевнений глава ФРС.

Глава американського ЦБ вважає, що стрес-тести будуть відігравати важливу роль у своєчасному визначенні вразливих місць фінансової системи і їх подальшому посиленні.

Якщо знову відбудеться криза, подібна до тієї, що сталася в 2008-09 рр., то у ЦБ немає більше інструментів для боротьби з нею, оскільки знову розширювати балансовий рахунок такими швидкими темпами буде проблематично, попередив Бернанке.

Цей вислів можна інтерпретувати як відповідь на лист Інституту міжнародних фінансів - організації, яка лобіює інтереси великих транснаціональних банків, на адресу голів центробанків і міністрів фінансів розвинених країн, в якому стверджувалося, що реалізацію нової версії Базельської угоди потрібно відкласти. На думку банкірів, підвищені вимоги до власного капіталу і ліквідності, а також правила, що обмежують спектр діяльності фінансових інститутів, будуть стримувати кредитування бізнесу і домогосподарств, що перешкодить економічному відновленню.