ua en ru

Висока врожайність дозволить аграріям зібрати до 54 млн тонн зерна, - Арбузов

У ході жнив, що тривають в південних областях, вітчизняні аграрії зібрали вже 2,2 млн тонн зерна. Згідно з попередніми прогнозами, урожай становитиме 53-54 млн тонн. Уряд докладає для цього максимум зусиль, зокрема, залучає додаткову сільгосптехніку на поля, заявив перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.

«Зараз жнива йде в посиленому темпі, і на сьогоднішній день зібрали 2,2 млн тонн. Незважаючи на складні погодні умови в цьому році, виробники показали хороший результат, який отримали завдяки високій врожайності. Якщо минулого року вона становила 16 центнерів з гектара, то в цьому - 23», - повідомив Сергій Арбузов.

На його переконання, перші результати жнив дають підстави прогнозувати, що цього року в Україні буде зібраний високий урожай - 53-54 млн тонн. «На сьогоднішній день є всі передумови для збору одного з найбільших урожаїв за роки незалежності. Мінагрополітики посприяло тому, щоб аграрії були забезпечені високоякісним насінням, мінеральними добривами та паливно-мастильними матеріалами, а також оновленої зернозбиральної технікою. А зараз уряд оперативно реагує на ситуацію в поле і сприяє оперативному проведенню жнив. Зокрема, вже затверджено графік поїздок профільного міністра Миколи Присяжнюка по всіх регіонах, де він особисто контролюватиме хід збору врожаю», - резюмував Арбузов.

Нагадаємо, в 2011 р. аграрії зібрали рекордний за роки незалежності врожай - 56 млн тонн, а в 2012 р. - третій за обсягами, 46 млн тонн. До 2017 р. планується наростити виробництво зернових до 80 млн тонн. Для цього уряд залучає інвесторів, які готові вкласти у вітчизняний АПК до 3 млрд дол. тільки в поточному році. Щоб зберегти і транспортувати зерно, по всій країні розвивається інфраструктура, зокрема, будуються елеватори.