ua en ru

Вишки Бойко: газова незалежність України чи афера

Газ - це найболючіша точка сучасної України, її ахіллесова п'ята, т. к. не може бути по справжньому політично незалежної держави в умовах його економічного безправ'я або рабства - аксіома політології.

Приблизно в такому становищі перебуває Україна по відношенню до РФ, у якій вона купує газ дорожче... Німеччини (по 432 долари за 1 тис. кубічних метрів). У результаті за підрахунками української сторони) Україна за 8 місяців 2012 р. за імпорт російського газу заплатила на 9 млрд. доларів дорожче ринкових цін".

Хочете газ дешевше - вступайте в Митний союз з Росією, Білоруссю і Казахстаном, - неодноразово заявляв Президент Росії Володимир Путін і прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв. Навіщо Україні віддалена перспектива в ЄС, якщо вигоду в ціні на газ ви отримаєте від Росії моментально, вступивши в МС - вторять своєму президенту російські міністри, депутати і політики від партії влади. Це ж підтвердив і глава українського уряду Азаров: Росія заманює Україну в МС фантастичною знижкою на газ , вказавши ціну в 160 доларів за 1 тис. кубометрів газу за вступ України в МС.

Крім пряника у Москви до Києва є і "батіг": "Газпром" може оштрафувати Україну майже на 6 млрд. доларів за... невиконання газових контрактів (т. ч. за обсягами закупівель) у російського Газпрому.

Чи є вихід в України? На думку української влади таким кардинальним виходом, крім економії споживання газу могло б стати різке збільшення видобутку газу в самій Україні, в т. ч. в шельфі Чорного моря, яке було відкрито геологами СРСР ще в 80-х роках ХХ століття, а його запаси оцінюються фахівцями приблизно в 21 мільярд кубічних метрів газу. Перше таке родовище сам Президент України Віктор Янукович урочисто відкрив у листопаді 2012р. - Газові родовища України: піар чи незалежність від РФ?

Чудово, але чому таке важливе для українського держава нововведення обернулося страшним скандалом не стільки з Москвою, скільки з Євросоюзом - розбиралися аналітики розділу "новини України" і "новини Росії" журналу інвесторів "Біржовий лідер".

Опозиція в Україні: купівля "вишок Бойка" - найбільший корупційний скандал в Україні 2012р.

Причина виявилася банальна: обладнання для видобутку газу у шельфі Чорного моря українські влади купили за ціною 1.6 (!) рази дорожче за її ринкову ціну - по 400 млн. доларів замість 250 млн. - повідомляють ЗМІ України з посиланням на журналістське розслідування інформаційного агентство "Дзеркало тижня", проведеного ще в початку 2012р.

Крім завищеної ціни бурових установок державна компанія "Нафтогаз України" придбала їх... у псомнительной офшорної фірми, зареєстрованої на 2-х підставних жителів Риги (Латвія), повідомила "Українська правда" і телеканал TVi, знайшли формального директора компанії постачальника обладнання - Highway Investment - рижанина Стана Горіна, який заявив, що не до фірми, ні до постачання бурових установок в Україну він не має ні найменшого відношення, мало того, він не ставив свої підписи під документами, як і другий співзасновник компанії так само мешканець Риги Ерік Ванагельс, паспорт якого було просто втрачено.

Прокуратура Латвії почала розслідування, були арештовані рахунки компанії, що продала «вишку Бойка» і до кінця 2012р. ряд чиновників України може очікувати дуже неприємний сюрприз від Євросоюзу, чиїм повноважним членом є Латвія.