ua en ru

Випускникам залізничних вузів простіше знайти першу роботу, ніж юристам і IT-фахівцям

Відсоток влаштувавшихся на роботу за спеціальністю випускників-залізничників, які не мали досвіду роботи, становить близько 70 %. Ця цифра перевищує аналогічні показники інших професій - зокрема, юристів та IT-фахівців. Про це повідомляє прес-центрі «Укрзалізниці».

Згідно з повідомленням, щорічно навчальні заклади залізничного профілю готують близько 3 тис. фахівців. У цьому році близько 2 тис. випускників навчальних закладів залізничного профілю працевлаштувалися в структурних підрозділах УЗ: перше робоче місце отримали близько 1,3 тис. випускників вузів і 600 випускників професійно-технічних училищ. Всі вони пройшли підготовку в рамках держзамовлення.

Для порівняння, за даними Київського міжнародного інституту соціології, по закінченні навчання знаходять роботу за фахом 60 % юристів, 59 % айтішників і 55% інженерів-технологів .

В «Укрзалізниці» кажуть , що високий показник серед випускників, приступили до роботи відразу ж після закінчення вузу, обумовлений тісною взаємодією залізничної адміністрації з профільними навчальними закладами. Як приклад в УЗ наводять спеціальний проект з укладання договорів про працевлаштування з найуспішнішими студентами.

«Минулого року було відібрано 60 успішних студентів, які навчалися на випускних курсах вищих навчальних закладів по всій Україні. З цими студентами підприємства залізничного транспорту уклали договори про підготовку, в яких були прописані гарантії працевлаштування», - сказав начальник ГУ кадрової та соціальної політики УЗ Михайло Головацький.

Проект з підготовки фахівців для залізничної галузі з числа студентів випускного курсу вищих навчальних закладів діє другий рік. У транспортних вузах Дніпропетровська, Харкова, Києва і Донецька зі студентами уклали двосторонні угоди. Учасники програми відвідували курси за спеціально розробленою освітній програмі. В якості мотивації студентам виплачували додаткову стипендію. Також учасники проекту проходили переддипломну практику на місцях майбутнього працевлаштування .

По закінченні навчання 59 випускників отримали перші робочі місця на посадах енергетиків, шляховиків, локомотивщиків, зв'язківців. Їм видали одноразову матеріальну допомогу в розмірі місячного окладу і надали можливість взяти участь у житловій програмі для залізничників.

Цієї осені, враховуючи успішну апробацію програми, «Укрзалізниця» збільшила чисельність учасників проекту з підготовки фахівців для залізничної галузі до 90 студентів профільних вузів.