ua en ru

Виконання протипожежних заходів не забезпечується більше ніж на 30% лісів України, - Рахункова палата

За даними аудиту, проведеного Рахунковою палатою України, виконання планових протипожежних заходів не забезпечується більше ніж на 30% лісового фонду України. Про це повідомила прес-служба Рахункової палати України.

Повідомляється, що протягом 2011-2012 рр. і І півріччя 2013 р. на попередження та ліквідацію природних пожеж у лісах органами державної влади було витрачено понад 120 млн грн. - майже 64% плану, передбаченого Державною цільовою програмою "Ліси України" на зазначений період за даним напрямом.

Як показав аудит, кошти загального фонду державного бюджету виділялися лише Держлісагентству і Державному агентству України з управління зоною відчуження, а планувались і використовувались на забезпечення авіаційної та наземної охорони лісів від пожеж. Водночас, через недостатність бюджетних асигнувань, не здійснювалися видатки на будівництво пожежних станцій і пожежно-спостережних веж.

Протягом перевіреного аудитом періоду в Україні зафіксовано 4 684 пожежі у природних екосистемах, які орієнтовно завдали збитків більш ніж на 75 млн грн та спричинили понад 20 надзвичайних ситуацій. З них 85% сталися в лісах Держлісгентства та інших лісокористувачів.