ua en ru

Виплати переселенцям з окупованих територій має компенсувати Росія, - Гримчак

Виплати переселенцям з окупованих територій має компенсувати Росія, - Гримчак Фото: Юрій Гримчак (mtot.gov.ua)

Щоб забезпечити житлом усіх зареєстрованих внутрішніх переселенців, потрібно щонайменше 16 млрд доларів

Виплати внутрішнім переселенцям з тимчасово окупованих територій має компенсувати Російська Федерація. Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак в ефірі "112 Україна".

"Те, що треба подавати в РФ, я думаю, що ми, попри всі наші недоліки, останні роки, зробили крок вперед, тому я думаю, що все, що було зруйновано, буде оцінено, і навіть ці виплати, які сьогодні отримують внутрішньо переміщені особи, невеликі з точки зору окремої людини, але це мільярди гривень для українського бюджету, які виплачуються. Я думаю, що це теж піде в рядок на компенсацію від РФ", - сказав Гримчак.

Він розповів, щоб забезпечити житлом усіх зареєстрованих внутрішніх переселенців, потрібно щонайменше 16 млрд доларів.

"Тільки для тих, хто є, 1 мільйон 600 тисяч, для того щоб їх усіх забезпечити житлом, треба 16 мільярдів доларів мінімум", - зазначив заступник міністра.

З його слів, зараз є державна програма, за якою місцева влада може придбати для внутрішніх переселенців тимчасове житло.

"Там не дуже великі гроші, 36 мільйонів на це виділено, по-моєму, але якщо, умовно кажучи, міська рада Покровська вирішить і є можливість купити, вона звертається, наше Міністерство підтверджує і це можливо, ці гроші вже є в бюджеті", - розповів Гримчак.

Нагадаємо, раніше перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко найбільшими проблемами для внутрішньо переміщених осіб в Україні назвала відсутність постійного житла та роботи.