ua en ru

Виграти тендери на створення Нацкадастровой системи України могли тільки іноземні фірми

Світовий банк у 2003 р. виділив 195,13 млн дол. на реалізацію проекту "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру". Як пише "Дзеркало тижня. Україна", в червні 2004 р. цю угоду ратифікувала Верховна Рада. Кредит був виділений під державні гарантії України, з нього, за словами голови Державного агентства земельних ресурсів України (Держземагентства) Сергія Тимченка, близько 50 млн дол. було витрачено безпосередньо на створення національної кадастрової системи.

Цей кредит з 2005 р. витрачається структурними підрозділами Держкомзему (згодом - Держземагентства) і підрядниками - фірмами-виконавцями робіт. Держземагентства, 30 січня 2013 р. поінформувало, що проект Світового банку "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру" майже завершено, і що залишилися кредитні кошти будуть остаточно освоєні орієнтовно до 30 березня 2013 р.

Однак за умовами Світового банку, виграти тендери, що проводяться Держземагентством, могли тільки іноземні фірми, що мають певне дороге устаткування. В Україні таких не знайшлося. Серед іноземних підрядників були присутні, наприклад, такі, як Marmanet (ізраїльська компанія, на офіційному сайті якої в числі клієнтів вказаний Держкомзем України), а також британська компанія Blum.

За словами джерел в Держземагентства, саме ці компанії проводили роботи зі створення ортофотопланів території України. Також вони розміщували по всій країні GPS-приймачі, що дозволяють з високою точністю відобразити і нанести на електронну карту ДЗК не тільки зареєстровані земельні ділянки юридичних та фізичних осіб, але й всі стратегічні і найбільш значущі для національної безпеки України об'єкти.

Читайте також: З початку роботи Нацкадастровой системи зареєстровано більше 6 500 земділянок