ua en ru

Вихід Шотландії зі складу королівства погіршить безпеку в країні

Уряд Великобританії стурбоване можливим виходом Шотландії зі складу королівства. Як передає Associated Press, зокрема, за заявою британських властей це може представляти загрозу безпеці обох країн.


В даний час Шотландія готується до референдуму 2014р., на якому буде вирішуватися питання про незалежність країни. За задумом прихильників даної ідеї, відділення повинно відбутися вже в 2016 р.


Одночасно у Великобританії побоюються, що вихід регіону зі складу королівства може призвести до погіршення безпеки в обох країнах. Незалежної Шотландії буде потрібно кілька років на створення своєї системи безпеки, і країна не зможе адекватно відповісти на різні загрози - від терактів до кібератак". Великобританії в свою чергу доведеться посилити служби безпеки в країні, що призведе до додаткових витрат бюджету.


Проти незалежності виступає як партія консерваторів, очолювана прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном, так і дві інші провідні британські партії: ліберал-демократи і лейбористи.


Опитування громадської думки в самій Шотландії свідчать про те, що в даний момент кількість прихильників незалежності Шотландії становить 32%, в той час як частка противників - близько 47%.


Шотландію та Англію пов'язує Акт про унію від 1707 р., коли дві держави підписали угоду про створення Королівства Великобританія. Законодавчою основою для розбіжності суб'єктів можна вважати Акт про Шотландії від 1998 р. зокрема, в ньому закріплено ряд положень, що розширюють автономію регіону, наприклад установа власного парламенту.