ua en ru

Вихід підприємств харчопрому на зовнішні ринки передбачає необхідність впровадження систем управління безпечністю та якістю, - УКАБ

У випадку підписання Угоди про зону вільної торгівлі з країнами ЄС, вітчизняні виробники харчової продукції зможуть максимально використати досягнуті в ході тривалих переговорів переваги лише за умови відповідності вимогам безпечності та якості, загальноприйнятим на теренах Євроспільноти, зазначають в Українському клубі аграрного бізнесу.

В основі харчової безпеки всіх розвинутих країн світу лежить система аналізу ризиків та контролю у критичних точках (HACCP). Вона дозволяє контролювати та мінімізувати вплив небезпечних чинників, що можуть призвести до виробництва шкідливого для здоров'я харчового продукту на всіх етапах виробничого процесу, а не лише безпосередньо після його сходження з конвеєру.

За даними Міжнародної фінансової корпорації (IFC), в Україні з понад 20 тис. зареєстрованих підприємств, що працюють у секторі харчової промисловості, лише близько 2% мають впроваджену та сертифіковану систему аналізу ризиків та контролю у критичних точках (HACCP). «Тільки компанії з надійною системою управління харчовою безпекою зможуть експортувати. Запланована реформа українського законодавства, включно з запропонованими поправками до закону про безпечність та якість харчових продуктів дозволить підвищити впевненість споживачів щодо харчової безпеки та відкриє нові ринки для українських виробників, - переконана Сара Окман, керівник проекту IFC «Безпека харчової продукції в Україні». - Лише в цьому випадку у них з'явиться можливість в повній мірі використати експортний потенціал України. Закономірним у цій ситуації виглядає заплановане підвищення вимог до виробників і з боку українського законодавства - відповідні зміни готуються до внесення у Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів», що не зможе позитивно не відобразитися на впевненості споживачів у безпечності вживаної продукції».

«Підхід, заснований на простежуваності на всіх етапах виробництва, очевидно кращий, - зауважив Олександр Вержиховський, експерт з питань якості і безпечності продукції АПК Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ). - Але більшість наших переробних підприємств звикли працювати по-старому, використовуючи застарілі, радянські принципи. Звісно, багатьох виробників відлякує вартість впровадження HACCP, яка може складати від кількох десятків до кількох сотень тисяч гривень. Проте такі інвестиції досить швидко окуповуються, в першу чергу за рахунок значного зниження випуску неякісної, а отже і небезпечної продукції, а також рекламацій з боку покупців та пов'язаних з ними витрат».