ua en ru

Вихід Греції з єврозони може знищити капітал ЄЦБ, - експерт

Вихід Греції з єврозони може коштувати Європейському Центробанку і валютному блоку, який він намагається захистити, сотні мільярдів євро. Про це повідомив глава європейського підрозділу інвестиційної компанії Pimco Ендрю Босомворт, передає Reuters.

Більшість приватних кредиторів Греції зробили величезні списання в рамках другої програми допомоги вартістю 130 млрд євро. ЄЦБ, Міжнародний валютний фонд і країни єврозони тримають приблизно 200 млрд євро грецького боргу.

"У разі виходу вони (Греція) оголосять дефолт. І збитки, враховуючи дефолт, будуть, ймовірно, дуже великими, досить великими, щоб знищити капітал ЄЦБ... Йому може знадобиться рекапіталізація від урядів, які точно не в тому стані, щоб надавати будь-кому додатковий капітал", - зазначив Босомворт.

Однак, це не єдині збитки, з якими можуть зіткнутися ЄЦБ і його країни-акціонери.

Навіть коли Греція покине валютний блок, витрати для решти країн єврозони будуть далі рости, так як це, можливо, буде необхідно, щоб запобігти остаточному краху Греції і поширенню "інфекції".

"Щоб стабілізувати систему, може знадобитися великомасштабна інтервенція ЄЦБ разом з інтервенцією Німеччини, Європейського механізму стабільності (ESM), його попередника Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) і МВФ, вартість якої може досягти сотень мільярдів євро", - сказав Георгіос Цапурис з Coutts.

ЄЦБ, який має свій власний акціонерний капітал у розмірі 6,4 млрд євро, фактично є спільним підприємством 17 національних центробанків країн єврозони. Сукупний капітал і резерви системи центробанків єврозони становлять 86 млрд євро.

Національні центробанки повинні ділити між собою будь-які збитки у відповідності з розміром вкладення кожної країни, який розраховувався на підставі обсягу економіки і числа жителів.

Найбільші втрати понесе Німеччина - близько 27% загальної суми збитку. Франція також отримає відчутний удар.

Вихід Греції з єврозони може коштувати французьким платникам податків до 66,4 млрд євро і навантажити банківську систему країни 20 млрд втрачених кредитів. Про це говориться в дослідженні IESEG School of Management, опублікованому у вівторок.

Менш великі країни з менш міцними центробанками, ніж німецький Бундесбанк, ймовірно, понесуть менші втрати.

Нагадаємо, раніше сьогодні стало відомо, що Європейська комісія і Європейський Центробанк (ЄЦБ) розробляють екстрені сценарії виходу Греції з єврозони.