ua en ru

Виділених на відновлення Лук'янівського СІЗО 1 млн грн недостатньо, - Лутковська

Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Валерія Лутковська вважає, що виділені на відновлення Лук'янівського СІЗО 1 млн грн - недостатня сума, і впевнена в необхідності будівництва нового СІЗО за межами Києва. Про це вона заявила в ході онлайн конференції в "Комсомольській правді України", передає кореспондент РБК Україна.

"Економічний стан держави такий, що витрачати велику кількість грошей на зміну умов утримання в слідчому ізоляторі - це просто неможливо. На сьогоднішній день... на капітальне будівництво Лук'янівського СІЗО виділено... 1 млн грн. Це досить значна сума, але при цьому вона недостатня для того, щоб привести в порядок стіни, яким вже зараз 150 років, у належний стан", - сказала Лутковська.

Крім того, вона підкреслила, що мають місце і позитивні зміни в стані Лук'янівського СІЗО, оскільки там є новий корпус, де утримуються ув'язнені жінки і діти, і він повністю відповідає європейським стандартам. Але при цьому є і старі корпуси, тому "мені здається, що потрібно вирішувати проблему облаштування нового слідчого ізолятора за межами міста Києва, та перепрофілювання того будівлі, якому зараз вже багато років".

Водночас голова комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан та члени комітету Ірина Луценко і Ганна Герман разом з уповноваженим ВР з прав людини Валерією Лутковською сьогодні відвідали Київський слідчий ізолятор №13 з метою перевірки стану дотримання прав і свобод людини і громадянина в цій установі, зафіксувавши порушення прав затриманих у Лук'янівському СІЗО.

"Побачене дуже вразило. Хіба те, що тут перебувають ув'язнені, є виправданням тому, щоб ставитись до цих людей, як до тварин? Тут повна антисанітарія, жахливі умови утримання. Є камери, в яких до 36 ув'язнених. Важко передати, що там відбувається!", - наголосив Пацкан.

Також він зазначив, що вважає вкрай необхідним звернути увагу на покращення умов в українських слідчих ізоляторах, зокрема, забезпечення в СІЗО дотримання належного санітарно-гігієнічного стану.

Читайте також: На реконструкцію місць позбавлення волі необхідно 10,5 млрд грн, - ДПтСУ