ua en ru

Виділені на проект "Стіна" кошти необхідно віддати мешканцям сіл на закупівлю вугілля, - Королевська

Виділені на проект "Стіна" кошти необхідно віддати мешканцям сіл на закупівлю вугілля, - Королевська

Влада повинна спрямувати кошти з другорядних проектів на програми забезпечення населення паливом. Про це заявив один з лідерів "Опозиційного блоку", міністр соціальної політики (2012-2014 рр.) Наталія Королевська.

Вона зазначила, що, за офіційними даними Держстату, тільки за вересень ціна на вугілля зросла на 12,7%. Політик додала, що з наближенням зими зростання вартості вугілля продовжується, і в жовтні ціна тонни вугілля для населення (1200-1800 грн за 1 тонну) в середньому вже в півтора рази перевищує мінімальну пенсію - 949 грн.

"Якщо додати до цього зниження в два рази нормативів споживання газу, електроенергії та води, що зробило майже неможливим отримання компенсації ціни на енергоносії, мільйони людей не зможуть пережити цю зиму", - сказала вона.

Королевська наголосила, що влада не думає про порятунок людей. "Замість того, щоб готуватися до зими, накопичувати запаси вугілля і газу, витрачається тільки у вересні 100 млн грн на проект будівництва стіни на кордоні з Росією (загальна вартість проекту оцінюється в 100 млн євро", - сказала вона.

Політик нагадала, що через заморожування соціальних стандартів люди і так щомісяця недоотримує мільйони гривень. Тому, за її словами, вона розробила і вже зареєструвала в парламенті пакет "захисту", який повинен підтримати найбільш вразливі категорії в цей складний час.

Законопроект передбачає 40% індексації зарплат і пенсій, мораторій на підвищення цін і тарифів на послуги ЖКГ, повернення до колишньої системи субсидування, а також введення держрегулювання цін на соціальні групи товарів і медикаменти.