ua en ru

Виділення Україні кредиту МВФ відкриє доступ до інших джерел фінансування, - експерт

Виділення Україні кредиту МВФ відкриє доступ державному і приватному сектору до інших джерел зовнішнього фінансування. Таку думку висловила головний економіст ІК Dragon Capital Олена Белан, коментуючи інформацію про можливе надання Україні кредиту МВФ на суму 14,9 млрд дол. в рамках програми stand-by терміном дії 2,5 року.

«Схвалення нової програми надасть істотний позитивний ефект на економіку України. Окрім отримання фінансової підтримки від Фонду як такої, частина з якої може бути направлена на фінансування дефіциту бюджету, угода відкриє державному і приватному сектору доступ до інших джерел зовнішнього фінансування, включаючи ринок єврооблігацій. На цьому тижні починається road-show по новому випуску українських суверенних облігацій, в ході якого Україна планує залучити близько 1,5 млрд дол. терміном на 10 років. Успішне розміщення державних облігацій стане важливим показником і орієнтиром щодо доходності для зарубіжних запозичень українських компаній приватного сектору, що у свою чергу, зробить позитивний вплив на приплив капіталу до України і стан валютного ринку.

У більш довгостроковій перспективі коректування фіскальної ситуації, яке Україна зобов'язалася реалізувати в рамках домовленості з МВФ, дозволить стабілізувати державні фінанси і підтримає зростання української економіки. Проте утримання фіскального дефіциту у встановлених рамках, на наш погляд, вимагатиме достатньо радикальних заходів зі збільшення доходів бюджету і обмеження зростання витрат, склад і порядок реалізації яких поки публічно не оголошений. Результативність цих заходів буде зрозуміліша у міру ухвалення відповідних законодавчих змін в найближчі тижні. Проте, ми чекаємо вираженої позитивної реакції на цю новину на місцевому фінансовому ринку. Очікування щодо перспектив України домовитися з МВФ найближчим часом були достатньо обережними і, на нашу думку, позитивний ефект цього повідомлення ще не до кінця врахований ринком», - сказала експерт.