ua en ru

Виділення кредиту МВФ знижує котирування українських єврооблігацій, - аналітик

Рішення МВФ про виділення Україні кредиту знижує котирування кредитно-дефолтних свопів (КДС) на український суверенний борг. Про це сказано в аналітичному огляді, підготовленому провідним аналітиком інвестиційної групи «Сократ» Станіславом Картавих.

«28 липня МВФ ухвалив рішення про виділення Україні кредиту в рамках програми stand by на суму 15,15 млрд дол. Ця фундаментальна новина спричинила за собою підвищення рейтингу України агентством S&P з В до В+. Цей позитивний новинний фон продавив вниз котирування кредитно-дефолтних свопів (КДС) на український суверенний борг на 1,2%. На даний момент котирування КДС знаходяться на рівні 515 пунктів, і на нашу думку, проб'ють позначку в 500 пунктів наступного тижня.

В цілому по ринку єврооблігацій спостерігалося зниження доходностей, що відображає позитивний макро-фон. Доходності за суверенними єврооблігаціями Україна-11 впали на 0,7 п.п., довші бонди з погашенням в 2013 і 2017 рр. впали на 0,2 п.п. У зв'язку зі зниженням ціни боргу, український прем'єр Азаров 29 липня заявив про можливу повторну спробу розміщення українських 10-річних євробондів на суму 2 млрд дол. Доходність за такими інструментами, враховуючи нові реалії, може знизитися до 5%-7%, замість 7%-9%, які очікувалися раніше.

Доходності за квазісуверенними єврооблігаціями також продовжили знижуватися. При цьому Укрексімбанк-11 показали найбільше падіння у розмірі 0,7 п.п. Середня доходність за квазісуверенними бондами впала нижче за позначку 9%, і зафіксувалася на рівні 8,9%. Зниження міждержавних ризиків України дозволяє чекати подальшого понижувального тренду.

Банківські єврооблігації показали найжвавішу реакцію на видачу кредиту МВФ, оскільки уряд планує спрямувати 2-3 млрд дол. з кредитних коштів фонду на стабілізацію банківської системи. Євробонди Укрексімбанк-11 впали більше інших, і на кінець тижня торгувалися на рівні 8% доходності, замість 9% минулого тижня. Довші випуски, як Приватбанк-16, показали скромне зниження на 0,3 п.п.

Євробонди корпоративного сегменту рухалися різноспрямовано. На короткому кінці суверенної кривої випуск Азовсталі-11 знизився на 0,3 п.п., а МХП-11 виріс на 0,2 п.п. Аналогічна динаміка спостерігалася і на довгому кінці кривої. На тлі загального зниження вартості запозичень, основною новиною корпоративного сегменту може стати випуск євробондів Феррекспо на 200-500 млн дол., відкладений раніше через дуже високу вартість ресурсу», - сказано в огляді.