ua en ru

Як вибрати експрес-тест на коронавірус в Україні і як ним правильно користуватися

Як вибрати експрес-тест на коронавірус в Україні і як ним правильно користуватися

Другий рік у світі триває пандемія коронавірусу. За цей час в наше повсякденне життя міцно увійшли такі поняття, як масочний режим, вакцинація, ПЛР-тестування і, звичайно ж, проведення експрес-тестів для виявлення антигену коронавірусу.

Розбираємося, які з експрес-тестів на коронавірус в Україні найбільш ефективні і зручні для використання в побуті, а результати - практично також точні, як і ПЛР-тестування.

Попри те, що вакцинація від COVID-19 як і раніше залишається ефективним інструментом для запобігання поширенню коронавірусу, ризик захворіти в легкій формі навіть після вакцинації залишається досить високим. Особливо це стосується людей, які ведуть активний соціальний спосіб життя: тих, які подорожують і відвідують масові заходи, концерти та виставки.

У цій ситуації експрес-тести для діагностики антигену коронавірусу - незамінний засіб у разі виявлення у себе або близьких симптомів COVID-19, після контакту з підтвердженим носієм COVID-19 або ж просто для того, щоб переконатися, що ви здорові.

Головні переваги експрес-тестів, такі:

  • Вони доступні кожному. Купити експрес-тест на коронавірус можна в будь-якій аптеці;
  • Відносна простота у використанні і можливість провести тестування самостійно, в домашніх умовах;
    швидкість виявлення коронавірусу, з урахуванням новітніх штамів, або ж його виключення. Наприклад, експрес-тест компанії Мілістан дозволяє це зробити всього за 15 хвилин;
  • Вони коштують дешевше, ніж лабораторні дослідження і набагато безпечніше, оскільки тестування в домашніх умовах виключає ризик контакту з уже інфікованими особами.

Для того, щоб провести самостійне експрес-тестування, необхідно зробити кілька наступних кроків:

Для початку переконайтеся, що температура тестового набору відповідає кімнатній (мінімум 15 °C). Тобто, не використовуйте експрес-тест відразу, після приходу з вулиці в холодну пору року, інакше результат тестування виявиться невірним.

Насамперед необхідно вставити в ніс аплікатор для забору зразка.

Відзначимо, що майже у всіх експрес-тестів аплікатор для забору зразка виглядає як довга паличка, в результаті чого процедура може бути неприємною і якоюсь мірою навіть небезпечною, бо є ймовірність травмування слизової порожнини носа.

Тільки у Мілістан тесту є інноваційна й унікальна тест-ручка з подушечкою для забору зразка – нею складно травмувати слизову, процедура забору зразка комфортна і безпечна і можна проводити навіть дитині, не боячись йому нашкодити.

Вставте в ніздрю аплікатор приблизно на 1-2 сантиметри і прокрутіть по 5 разів в різні боки й вийміть. Повторіть процедуру з іншою ніздрею. Це дозволить набрати достатню кількість зразка для аналізу.

Після цього вам необхідно помістити аплікатор вертикально (це важливо!) в спеціальну ємність з буфером для екстракції, яка є в наборі. Обережно натисніть, щоб розірвати фольгу.

Далі необхідно почекати близько 15 хвилин. Час точного визначення результатів тесту зазвичай вказується на упаковці тестового набору.

У разі, якщо з'явиться дві кольорові лінії - негайно зверніться до лікаря, оскільки це є підтвердженням наявності коронавірусу в організмі, враховуючи і останній штам "Омікрон". Якщо ж тест показав одну смужку - ви здорові.

Відзначимо, що перед використанням тест-системи необхідно уважно прочитати інструкцію. Наприклад, з експрес-тестом бренду Testsealabs необхідно проводити ряд додаткових маніпуляцій - додавати краплі розчину в екстракційну пробірку, обертати тампон в екстракційній пробірці, притискаючи його до стінок, і ряд інших. А в ході експрес-тестування за допомогою Cito Test Covid-19 Ag, необхідно наносити 3 краплі отриманої суміші в віконце касети, позначене буквою (S) після забору матеріалу з носа і приміщення його в екстракційну пробірку.

Втім, для більш точного діагностування наявності або відсутності коронавірусу, медики рекомендують придбати кілька тестів. І якщо результати двох тестувань збіглися - значить ви правильно провели всі необхідні процедури, які показали точний результат. У будь-якому випадку цьому питанню варто приділити особливу увагу, оскільки мова йде про ваше здоров'я і здоров'я ваших близьких.