ua en ru

Вибори в США: Обама в переможному виступі пообіцяв Америці "кращі часи"

Президент США Барак Обама, переобраний на другий чотирирічний термін, в переможній промові перед своїми прихильниками в Чикаго пообіцяв Америці "кращі часи". "Сьогодні вночі ми знову висуваємо на перший план завдання вдосконалення нашого державного союзу. Ми - одна велика американська родина, чиї досягнення і невдачі належать всій нації", - сказав Обама після того, як з'явився на сцені разом з дружиною і двома доньками. "Для Сполучених Штатів Америки кращі часи попереду", - запевнив переможець виборів.

Обама заявив, що повертається в Білий дім "більш рішучим і натхненним" і готовий співпрацювати з лідерами обох політичних партій в справі скорочення бюджетного дефіциту, реформування Податкового кодексу і дозволу імміграційних питань.

Кандидат від Демократичної партії Обама впевнено переобирається на другий термін за підсумками виборів 6 листопада 2012 р. За даними телекомпанії CNN, Обама набирає на даний момент більше 300 голосів виборців проти 206 у республіканського кандидата Мітта Ромні, який раніше визнав свою поразку. Для перемоги необхідно було заручитися підтримкою хоча б 270 вибірників.

Вирішальне значення в перемозі Обами зіграла підтримка виборців в штатах, що "сумніваються", - Огайо, Вірджинія, Айова, Нью-Гемпшир, Вісконсін, Невада і Колорадо, тоді як Ромні переміг у традиційно "республіканських" штатах і лише одному такому, що "сумнівається" - Північній Кароліні. При цьому в загальнонаціональному масштабі Обама і Ромні набирають голосів практично порівну, однак в силу непрямої системи виборів у США це має не більш ніж символічне значення.