ua en ru

Як результати виборів в США вплинуть на світовий устрій

Як результати виборів в США вплинуть на світовий устрій Фото: вибори в США

Результати виборів в США вирішать подальшу долю Америки і можуть вплинути на зовнішню політику держави

Голосування за пост глави держави стартувало в Америці 8 листопада. Як результати виборів в США змінять життя американців, і чи вплине політика нового президента на світовий устрій: пронози і думки експертів в нашому матеріалі.

Коли стануть відомі результати результати виборів президента США

За повідомленням CNN перші виборчі дільниці відкрилися опівночі 8 листопада в штаті Нью-Гемпшир, м Діксвілл-Нотч. Вибори президента США проходять за двоступеневою системою. У зв'язку з цим сьогодні на всенародному голосуванні буде обрана Колегія вибірників від кожного штату, які своїми "електоральними голосами" 19 грудня оберуть нового президента і віце-президента.

вибори в США 2016 - 8 листопадаФото: вибори в США 2016 - 8 листопада

Американці обирають главу держави кожні 4 роки. Чинний президент Барак Обама займав пост протягом двох термінів, і згідно з Конституцією США, більше не може висувати свою кандидатуру в президенти. Тому після виборів на чолі Штатів світ побачить нове обличчя.

Хто переможе на виборах в США: Трамп або Клінтон

Головні політичні сили Америки в ході праймеріз визначилися зі своїми кандидатами в президентських перегонах. Від демократів на пост президента США претендує Хілларі Клінтон, республіканців представляє Дональд Трамп.

Президентські вибори в США стануть історичними в разі перемоги будь-якого з цих кандидатів. Дружина 47-го президента Америки, сенатор штату Нью-Йорк (2000-2006рр.), Держсекретар (2009-2013рр.) - Хілларі Клінтон може стати першою жінкою-президентом в США. Якщо переможе мільярдер Дональд Трамп, він буде першим президентом без досвіду в політиці і військовій кар'єрі.

Прогноз на результати президентських виборів в США

Незважаючи на те, що в президентських перегонах беруть участь 6 кандидатів, головними фаворитами передвиборчої кампанії стали представники демократів і республіканців. Протягом кампанії висувалися різні прогнози на результати виборів в США 2016. Клінтон здобула впевнену перемогу у всіх турах теледебатів, а також по передвиборчим рейтингам авторитетних ресурсів випередила свого опонента Трампа в середньому на 4-5%.

Вибори в США - Клінтон чи ТрампФото:Вибори в США - Клінтон чи Трамп

Аналітики припускають, що якщо пост наступного глави держави займе ексцентричний Трамп, його політика може бути непередбачуваною і радикальною. Клінтон, як і Обама, представниця демократів, тому цілком очікувано, що при її перемозі на президентських виборах в США політичний курс країни кардинально не зміниться.

Підсумки виборів в США: чого очікувати на думку експертів

Дональд Трамп в ході передвиборної кампанії зробив безліч скандальних заяв. Однією з таких було будівництво стіни на кордоні США, для захисту американців від нелегалів з Мексики. Також він пообіцяв повернути виробничі бази на территорію Штатів. На думку політолога Френсіса Фукуями, Трамп не зможе реалізувати всі свої обіцянки. "Повернення промислового виробництва в США з Китаю і Мексики призведе до глобальної рецесії, що в першу чергу вдарить по самим американцям, яким Трамп так хоче допомогти", - заявив в інтерв'ю ВВС Фукуяма.

Відносно Клінтон експерт висловив надію, що з її приходом на президентську посаду буде продовжена реформа охорони здоров'я, розпочата Бараком Обамою.

У британському виданні Times з'явилася стаття про те, що перед Америкою стоїть складна проблема. Результати виборів в США стануть ударом для половини населення штатів, адже кандидати представляють абсолютно різні ідеології. Times не дають ради американцям за кого варто віддати голос. Однак, на думку видання, Клінтон для США - більш надійний президент, її політика буде стабільною і передбачуваною, як в інтересах міжнародних економічних відносин, так і в питаннях безпеки.

У своїй колонці на The Washington Post журналіст Фарід Захарія назвав Дональда Трампа "загрозою для американської демократії". У статті він говорить про кандидата від республіканців, як про шахрая і расиста, який пропонує вбивати сім'ї ймовірних терористів. "Ключові переконання Дональда Трампа, які він висловлював десятиліттями і підтверджував як словами, так і діями: расизм, сексизм, протекціонізм, ксенофобія і авторитаризм. Його позиція по податках не важлива. Ваше ставлення до Клінтон не важливо. Дональд Трамп - ненормальний кандидат", - підкреслює журналіст в статті.

результаты выборов в США изменят судьбу АмерикиФото: результати виборів в США змінять долю Америки

Видання Daily Telegraph пише, що торгова війна, яку обіцяє Трамп в разі своєї перемоги, стане руйнівною для світової економіки. Хто б не став президентом, США не може відмовитися від її головного зобов'язання в НАТО перед лицем Росії, також вважають аналітики видання.

Історик Томас Вебер в інтерв'ю DW заявив, що Дональд Трамп може порушити всі правила внутрішньої і зовнішньої політики США, для досягнення успіху і визнання. "Світ зараз і так досить крихкий. Якщо уявити собі американського президента, якого взагалі не хвилюють будь-які правила, то це ще більше розхитає ситуацію в світі і послабить Америку", - розповів Вебер DW.

У статті німецького видання Focus пишуть, що в разі перемоги, Клінтон буде дотримуватися агресивної військової політики. Виходячи з минулого досвіду держсекретаря США, Хілларі завжди схилялася більше до радикальних заходів, ніж до мирного способу вирішення конфліктів. В рамках передвиборчої кампанії кандидат від демократів заявила про намір введення безпольотної зони над Сирією. Автор статті під заголовком "Жінка з інстинктом вбивці буде президентом США" називає подібне рішення оголошенням війни уряду Сирії, що також викличе ще більшу напругу в російсько-американських відносинах.