ua en ru

Вибори Президента України пройшли у прозорій та ефективній формі з незначними порушеннями, - ENEMO

Дострокові вибори Президента України, які відбулися 25 травня 2014 р. пройшли у прозорій та ефективній формі з незначними порушеннями.

Дострокові вибори Президента України, які відбулися 25 травня 2014 р. пройшли у прозорій та ефективній формі з незначними порушеннями. Про це йдеться в попередньому звіті Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO).

"За попередньою оцінкою ENEMO, голосування 25 травня було проведено прозорою та ефективною формою з незначними порушеннями, які не будуть мати істотного впливу на результати виборів", - заявив глава місії ENEMO в Україні в 2014 р. Пітер Новотни.

ENEMO відзначає поліпшення нормативно-правової бази, прийнятої в березні у формі пакета виборчих реформ, який містив ряд рекомендацій попередніх місії ENEMO в Україні. "Тим не менш, необхідно продовжувати відкрите і змістовне обговорення виборчої реформи, залучаючи до дискусії зацікавлені сторони, в тому числі - громадянське суспільство", - зазначив Новотни.

Місія ENEMO зазначає, що кожен член Центральної виборчої комісії доклав додаткові зусилля для забезпечення виборчого процесу, з урахуванням того, що комісії нижнього рівня зіткнулися з деякими істотними проблемами, такими як недостатній рівень безпеки, брак людських ресурсів, фінансів і часу.

Спостерігачі ENEMO відвідали 152 виборчих дільниці під час їх відкриття. 87% виборчих дільниць були відкриті вчасно, в той час як 12% відкрилися незначним запізненням. Робота дільничних виборчих комісій була оцінена як добра або дуже добра на переважній більшості виборчих дільниць (96%).