ua en ru

Вибори Президента України на 90% дільниць відбулись без істотних порушень, - КВУ

Позачергові вибори Президента України 25 травня 2014 р. на 90% дільниць відбулись без істотних порушень.

Позачергові вибори Президента України 25 травня 2014 р. на 90% дільниць відбулись без істотних порушень. Про це йдеться у попередній оцінці голосування і підрахунку голосів на позачергових виборах Президента України та місцевих виборах 25 травня 2014 р. Комітету виборців України,який поширила прес-служба КВУ.

"На переважній більшості (понад 90%) дільниць позачергові вибори Президента України 25 травня 2014 р. відбулись без істотних порушень виборчого законодавства та у відповідності до міжнародних стандартів чесних та прозорих виборів", - йдеться у висновку організації.

Разом з тим, як зазначає КВУ, в проблемних регіонах - Донецькій та Луганській областях - голосування здійснювалось з порушенням міжнародних стандартів чесних і вільних виборів та було зірвано терористичними групами на більшості дільниць.

"Правоохоронні органи, у тому числі МВС та СБУ, не відіграли належної ролі у забезпеченні безпеки транспортування виборчої документації, особистої безпеки членів виборчих комісій та виборців. Оскільки проведення там становило загрозу для безпеки і життя громадян, від організації голосування в цих регіонах було вирішено відмовитись", - зазначається у оцінці КВУ.

Крім того, як зазначають в КВУ, на багатьох виборчих дільницях в Україні упродовж всього дня голосування було зафіксовано значні черги, що було зумовлено високою явкою виборців, незначним кількісним складом виборчих комісій (занчна частина яких організовувала вибори у мінімальному кількісному складі), одночасним проведенням президентських, місцевих виборів та проміжних виборів народного депутата України в ОВО № 83 (Івано-Франківська область).

Проте в Комітеті виборців підкреслюють, що порушення виборчого законодавства не мали системного характеру і зумовлювались головним чином або значним функіцональним навантаженням на ДВК, які мали невеликий кількісний склад та недостатнім рівнем підготовки членів ДВК з питань виборів.

Серед незначних порушень також відзначається те, що основні кандидати на пост Президента и здійснювали приховану передвиборну агітацію у перерддень та день голосування, також все ще залишається актуальним питання якості списків виборців та низький рівень підготовки членів комісій. Затягування підрахунку голосів та проблеми функціонування системи "Вибори".