ua en ru

Вибори в Ірані: реформатори впевнено перемагають у Тегерані

Вибори в Ірані: реформатори впевнено перемагають у Тегерані Фото: голосування в Ірані продовжували 5 разів

По всій країні місця поділили консерватори, реформатори і незалежні кандидати

На парламентських виборах в Ірані реформатори з табору чинного президента країни Хасана Роухані впевнено перемагають у столиці країни Тегерані. Про це свідчать попередні результати, оприлюднені виборчою комісією 27 лютого, повідомляє AFP.

За результатами підрахунку 44% голосів реформатори здобувають 29 із 30 місць у парламенті країни (Меджлісі) від Тегерана, консерватори - лише одне.

Утім, попередні результати по всій країні поки не дозволяють говорити про перемогу табору Роухані - вони свідчили про поділ місць між консерваторами, реформаторами та незалежними кандидатами.

Прагматичний лідер Ірану Роухані та його союзник і колишній президент країни Акбар Хашемі Рафсанджані, за повідомленням міністерства внутрішніх справ, є лідерами в Тегерані на виборах до так званої Ради експертів - вони посідали два перші місця. Тегеран делегує у Раду експертів, яка у разі необхідності обирає духовного лідера країни, 16 представників із 88.

Вибори мали стати важливим показником ставлення населення до політики Роухані, який зіграв ключову роль, підштовхнувши Захід до скасування економічних санкцій щодо Ірану. Роухані домагається зміцнення впливу кандидатів, орієнтованих на проведення реформ, на противагу консерваторам, які мають більшість у нинішньому парламенті країни.

Як повідомило міністерство внутрішніх справ країни, явка на виборах становила близько 60%, чотири роки тому - 64%.

У боротьбі за 290 парламентських місць брали участь понад 4800 кандидатів. Право голосу мають майже 55 мільйонів осіб, 8,5 мільйонів із них - у Тегерані.

Нагадаємо, 26 лютого в Ірані відбулися вибори до парламенту та членів так званої Ради експертів, закінчення яких протягом дня продовжували п'ять разів.