ua en ru

На виборах президента Болгарії перемагає опозиціонер Радев, - екзит-поли

На виборах президента Болгарії перемагає опозиціонер Радев, - екзит-поли Фото: болгарський опозиціонер Румен Радев

Обидва опитування на виборчих дільницях віддають перемогу проросійському кандидату

У першому турі виборів президента Болгарії, за даними опитувань, перемагає кандидат від соціалістів Румен Радев. Про це свідчать результати екзит-полів, передає DW.

Зокрема екзит-пол, проведений агентством Alpha Research, показав, що опозиційний кандидат Радев отримав 24,8% голосів виборців, а його пряма конкурентка від правлячої правоцентристської партії ГЕРБ Цецка Цачева - 23,5%. Згідно з результатами опитування інституту Gallup International, Радева підтримали 26,7% виборців, Цачеву - 22,5%.

Таким чином обидва кандидати, найімовірніше, вийдуть у другий тур виборів глави держави, який має відбутися вже за тиждень - 13 листопада. Участь у президентських виборах у Болгарії для громадян країни цьогоріч уперше є обов'язковою.

Як очікується, Цачева у разі перемоги на президентських виборах проводитиме проєвропейську політику, тоді як Радева вважають проросійським кандидатом. Соціаліст неодноразово закликав до покращення відносин з РФ та скасування антиросійських санкцій, запроваджених ЄС, членом якого є і Болгарія.

Новому президенту, який замінить на цій посаді Росена Плевнелієва, доведеться зіткнутися з можливим зростанням кількості біженців із території Туреччини та напруженістю у відносинах між Росією і Заходом, що досі триває.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Болгарії 6 листопада проходять президентські вибори.