ua en ru

ВПС Ізраїлю порушили повітряні кордони Лівану

ВПС Ізраїлю порушили повітряні кордони Лівану і імітували нальоти на південні міста Марджаюн і Ель-Хіям, передає Associated Press з посиланням на представника Міністерства оборони Лівану.

Повідомляється, що в ліванському небі знаходилося 13 ізраїльських літаків, які скоїли на зниженій висоті обльоти прибережної смуги та прикордонної зони, а також східних і північних районів долини Бекаа.

Раніше сьогодні ізраїльський танк "Меркава" увійшов до "нейтральної зони", контрольованої Тимчасовими силами ООН, після чого в ліванських військах, дислокованих в Ель-Едейсе, була піднята тривога. Ізраїль назвав вторгнення танка "патрулюванням".

У липні минулого року генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив про загрозу нової війни між Ізраїлем і Ліваном, наслідки якої можуть мати "катастрофічний характер". Глава ООН звинуватив обидві сторони у порушенні резолюції про припинення вогню 2006 р. Організації об'єднаних націй, яка перервала 34-денний конфлікт Ізраїлю з радикальним рухом "Хезболла", контролюючого частину території Лівану.

"Хезболлу" Пан Гі Мун звинуватив в тому що організація підтримує значний військовий потенціал в порушення резолюцій ООН і ще раз закликав бойовиків цього руху скласти зброю. Ізраїль глава ООН звинуватив у систематичному порушенні Ліванського повітряного простору й у відмові вивести свої війська з прикордонної села Гхар, приналежність якої Ізраїлю викликає суперечки в Лівані.