ua en ru

ВВП в зоні євро за I кв. 2012 р. не змінився в порівнянні з попереднім кварталом, - попередні дані (доповнення)

За попередніми даними, ВВП в зоні обігу єдиної європейської валюти (євро) в I кварталі 2012 р. не змінився порівняно з попереднім кварталом. Таку інформацію опублікувало сьогодні європейське статистичне бюро Eurostat. Аналітики прогнозували зниження цього показника на 0,2%.

Щодо I кварталу 2011 р. ВВП єврозони в минулому кварталі не змінився.

В 27 державах - членах Євросоюзу ВВП в I кварталі 2012 р. в квартальному вирахуванні знизився на 0,1%, в річному - також збільшився на 0,1%.

Оприлюднені дані свідчать про те, що єврозоні вдалося уникнути рецесії на початку року, однак боргова криза, що вибухнула в регіоні, негативно позначилася на економіках Франції та Італії, збільшивши їх розрив з "європейським локомотивом" Німеччиною.

Неочікуване зростання ВВП Німеччини в I кварталі 2012 р. (порівняно з попереднім кварталом показник збільшився на 0,5%, хоча аналітики очікували його зростання лише на 0,1%) врятувало регіон від рецесії, незважаючи на стагнацію у французькій економіці. Нагадаємо, що ВВП Франції за I квартал 2012 р., за попередніми даними, порівняно з попереднім кварталом, не змінився.

Невтішні дані оприлюднило і статистичне бюро Італії, яке повідомило, що ВВП країни в I кварталі 2012 р. скоротився на 0,8%, хоча аналітики очікували меншого зниження показника. Економіка Іспанії, яка намагається знизити дефіцит бюджету і усунути негативні наслідки для банківського сектора після того, як "бульбашка" на ринку нерухомості лопнула, вже вступила у фазу рецесії. ВВП країни в I кварталі 2012 р. скоротився на 0,3%.

ВВП Греції, якій загрожує вихід з єврозони, в I кварталі 2012 р. щодо I кварталу 2011 р. обрушився на 6,2%, повідомило грецьке бюро офіційної статистики. В IV кварталі 2011 р. ВВП країни скоротився на 7,5%.