ua en ru

ВВП США в II кварталі 2012 р., за переглянутими даними, виріс на 1,7% (доповнення)

За переглянутими даними, валовий внутрішній продукт (ВВП) США в II кварталі 2012 р. в порівнянні з попереднім кварталом виріс на 1,7% в перерахунку на річні темпи (annual rate), повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США. Аналітики також чекали, що ВВП США в II кварталі 2012 р. виріс на 1,7%.

Це друга оцінка американського ВВП (з трьох) від Бюро економічного аналізу при Мінторгу США. Попередні дані, опубліковані місяць тому, свідчили про темп зростання економіки в 1,5%. Таким чином, Мінторг США підвищив оцінку зростання економіки в квітні-червні ц.р. на 0,2 процентного пункту порівняно з попередніми розрахунками. Проте, аналітики сходяться на думці, що поточна динаміка економічного зростання в США недостатня для відновлення докризових рівнів зайнятості населення.

Підвищення оцінки зростання за II квартал пов'язане з переглядом низки ключових компонентів ВВП - споживчих витрат і показників зовнішньої торгівлі. Так, споживчі витрати, складові основу американської економіки, в II кварталі виросли, за переглянутими даними, на 1,7% (раніше повідомлялося про зростання на 1,5%), хоча в I кварталі 2012 р. зростання цього показника склало 2,4%.

Обсяг експорту товарів і послуг із США в квітні-червні ц.р. збільшився на 6,0% в порівнянні з попередньою оцінкою в 5,3% і зростанням на 4,4% в попередньому кварталі.

Товарно-матеріальні запаси бізнесу виросли, за переглянутими даними, на 49,9 млрд дол., а не на 66,3 млрд дол., як повідомлялося раніше, і "відняли" 0,23 процентного пункту з показника зростання ВВП в II кварталі. Остаточні продажі внутрішнього продукту, тобто ВВП без урахування зміни ділових запасів, збільшилися на 2,0% (раніше повідомлялося про зростання на 1,2%).

Погіршення низки макроекономічних показників США нинішнім влітку знов породило очікування нових кроків Федеральної резервної системи (ФРС) США по стимулюванню економіки, включаючи можливий третій раунд "кількісного пом'якшення" (QE, або фактично друк грошей). Увага учасників ринку і експертів прикована до зустрічі голів центробанків у Джексон-Хоулі (США, штат Вайомінг) 31 серпня, на якій виступатиме глава ФРС Бен Бернанке. Відзначимо, глава ЄЦБ Маріо Драгі не зможе бути присутнім на зустрічі голів центробанків 31 серпня через щільний графік.