ua en ru

ВВП США в IV кварталі 2013 р. виріс на 2,4%, за рік - на 1,9%

ВВП США, за уточненими даними , в IV кварталі 2013р. в порівнянні з попереднім кварталом виріс на 2,4% в перерахунку на річні темпи , повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США. Аналітики, опитані Reuters, очікували, що ВВП США підвищиться на 2,5%.

ВВП США, за уточненими даними , в IV кварталі 2013р. в порівнянні з попереднім кварталом виріс на 2,4% в перерахунку на річні темпи , повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США. Аналітики, опитані Reuters, очікували, що ВВП США підвищиться на 2,5%.

Це друга оцінка американського ВВП (з трьох) від Бюро економічного аналізу при Мінторгу США. Попередні дані, опубліковані місяць тому , свідчили про зростання ВВП на 3,2% в перерахунку на річну динаміку. Істотний перегляд темпів ВВП в бік зниження обумовлений спадом споживчих витрат, які, згідно з уточненими даними, збільшувалися в IV кварталі 2013р. з темпом в 2,6% (у більш ранньому звіті зростання показника становив 3,3%). Але це як і раніше найвищий темп зростання споживчих витрат з I кварталу 2012р.

Економічне зростання в останній чверті року сповільнилося в порівнянні з III кварталом (тоді ВВП США виріс на 4,1%), проте все одно виявився досить швидким, щоб виправдати поступове згортання стимулюючої програми Федеральної резервної системи (ФРС). Ще недавно економісти прогнозували, що зростання в IV кварталі може не дотягнути і до 2%. При цьому вони брали до уваги значний рівень накопичених ділових запасів в III кварталі.

Бізнес-інвестиції були одним з декількох показників, за яким американська економіка, за переглянутими даними , виглядає краще, ніж в попередньому розгляді ВВП. Інвестиції компаній в устаткування зросли на 10,6% (у попередньому читанні - на 6,9%) після скромного зростання на 0,2% кварталом раніше.

У IV кварталі експорт товарів і послуг США збільшився на 9,4% (показник переглянутий з 11,4%; в III кварталі склав 3,9%), тоді як імпорт зріс лише на 1,5% (показник переглянутий з 0,9 %; в III кварталі склав 2,4%).

Зростання американської економіки в останній чверті року почасти сповільнилося у зв'язку з "шатдауном" федерального уряду в жовтні 2013р., що тривав 16 днів.

За весь 2013р. американська економіка зросла на 1,9 % (у 2012р. зростання склало 2,8%). Аналітики прогнозують, що в 2014р. темпи зростання економіки США можуть прискоритися до 3%.

Напередодні в Сенаті США виступила нова глава Федеральної резервної служби (ФРС) США Джаннет Йеллен, яка заявила, що ФРС продовжить скорочення програми "кількісного пом'якшення", розпочатого ще за Бене Бернанке, і може повністю завершити програму скупки облігацій вже восени 2014р. Раніше ФРС вже двічі скорочувала обсяги скупки держоблігацій і цінних паперів, забезпечених іпотекою, знизивши їх з 85 млрд дол. до 65 млрд дол. на місяць. Йеллен висловила сподівання, що проводиться урядом країни бюджетна політика, що передбачає серйозне урізання низки витрат, не нанесе сильного збитку поступовому відновленню економіки.