ua en ru

ВВП США в IV кварталі 2010 р. виріс на 2,8%, - уточнені дані

За уточненими даними, ВВП США в реальному виразі в IV кварталі 2010 р. в порівнянні з попереднім кварталом виріс на 2,8% в перерахунку на річні темпи (annual rate), повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США, передає РБК.
Аналітики очікували, що ВВП США в IV кварталі 2010 р. виріс на 3,3%.
Це друга оцінка американського ВВП (з трьох) від Бюро економічного аналізу (ПЕА) при Мінторгу США. Попередні дані, опубліковані близько місяця тому, свідчили про темпи зростання економіки в 3,2%. Таким чином, оцінка зростання американської економіки за жовтень-грудень 2010 р. знижений на 0,4 процентного пункту. В основному, це пов'язано з менш значним, ніж передбачалося, скороченням імпорту, а також з меншими витратами регіональних бюджетів і меншими витратами споживачів.
Негативного перегляду зазнали такі основні компоненти ВВП, як особисті витрати населення (+4,1% проти попередньої оцінки +4,4%) і державні інвестиції на федеральному і регіональному рівнях (-1,5% замість -0,6%). Погіршило оцінку росту ВВП і менше слабке скорочення імпорту (-12,4% замість -13,6%).Однак це не завадило торговому балансу США вперше з кінця 2009 р. внести позитивний внесок у показник квартального зростання ВВП (+3,35 процентного пункту).
Споживчі витрати, що становлять основу американської економіки, внесли 2,88 процентного пункту в динаміку ВВП за IV квартал (тобто сумарний внесок всіх інших компонентів виявився негативним). Фактор зміни рівня товарно-матеріальних запасів вирахував із зростання ВВП 3,7 процентного пункту.
Кінцеві продажу в економіці, тобто ВВП за вирахуванням чинника ділових запасів, виросли на 6,7% в порівнянні з 0,9% в III кварталі 2010 р.
За весь 2010 р., за уточненими даними, ВВП США збільшився на 2,8%, тоді як раніше повідомлялося про зростання на 2,9%. У 2009 р., нагадаємо, американська економіка скоротилася на 2,6%.