ua en ru

ВВП США в III кварталі 2011 р. виріс на 2,5%

За попередніми даними, ВВП США в III кварталі 2011 р. виріс на 2,5%, повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США.
Аналітики чекали, що ВВП США в III кварталі 2011 р. виросте також на 2,5%. Це перша оцінка квартального ВВП з трьох, що публікуються бюро економічного аналізу при Мінторгу США. У попередньому кварталі ВВП США виріс на 1,3%.
Основним драйвером економічного зростання в липні-вересні ц.р. виступило приватне споживання. Споживчі витрати зросли на 2,4% (найвищий показник з початку року), помітно прискорилися в порівнянні з II кварталом, коли витрати споживачів виросли лише на 0,7%. Споживчі витрати внесли 1,72 процентного пункту в показник зростання ВВП за III квартал, що також є найвищим показником з початку року.
Капіталовкладення бізнесу в III кварталі збільшилися на 16,3% - в порівнянні зі зростанням на 10,3% у попередньому кварталі. У тому числі витрати на устаткування і програмне забезпечення підскочили на 17,4% (у II кварталі показник виріс лише на 6,2%).
Товарно-матеріальні запаси приватних підприємств за минулий квартал зросли на 5,4 млрд дол. (найнижчий приріст після IV кварталу 2009 р.). У попередньому кварталі ділові запаси збільшилися на 39,1 млрд дол. Фактор зміни ділових запасів "відняв" від зростання ВВП 1,08 процентного пункту. Кінцеві продажі в економіці, тобто ВВП без урахування зміни товарно-матеріальних запасів бізнесу, виросли на 3,6%, що вказує на укріплення внутрішнього попиту.