ua en ru

ВВП США в II кварталі 2010 р. зріс на 1,6%, - уточнені дані

За уточненими даними, ВВП США в реальному вираженні в II кварталі 2010 р. зріс на 1,6% в перерахунку на річні темпи (annual rate), повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США. Аналітики чекали, що ВВП США в II кварталі 2010 р. зросте на 1,4%, повідомляє РБК.
Це друга оцінка американського ВВП (з трьох) від Бюро економічного аналізу (БЕА) при Мінторгу США. Попередні дані, опубліковані 30 липня, свідчили про темпи зростання економіки в 2,4%. Таким чином, зростання американської економіки за квітень-червень ц.р. переглянутий у бік пониження.
Сьогоднішній звіт БЕА підтвердило зростання американської економіки вже четвертий квартал поспіль після затяжної рецесії в США. Проте, темпи зростання ВВП серйозно сповільнюються: у IV кварталі 2009 р. американський ВВП приростав із швидкістю 5%, в I кварталі - із швидкістю 3,7%. Тепер же зростання американської економіки сповільнилося до 1,6%, що виявилося нижчим навіть попередніх даних.
Як випливає з матеріалів БЕА, особисті витрати споживачів в реальному вираженні в квітні-червні поточного року зросли на 2,0% (раніше повідомлялося про зростання на 1,6%) порівняно із зростанням на 1,9% за попередні три місяці.
Інвестиції в основний капітал (не рахуючи інвестицій в житлову нерухомість) збільшилися в II кварталі ц.р. на 17,6% (за попередніми даними, зростання складало 17%), тоді як в I кварталі 2010 р. даний показник зріс лише на 7,8%. Інвестиції в обладнання і програмне забезпечення зросли на 24,9% (за попередніми даними, зростання складало 21,9%), а в I кварталі ц.р. - на 20,4%.
За уточненими даними, в меншу сторону переглянуті інвестиції в житлову нерухомість - з 27,9% до 27,2%. Проте, порівняно з падінням на 12,3% в I кварталі ц.р. зростання даного показника за квітень-червень виглядає більш ніж істотно.
В той же час варто відзначити різке зростання імпорту в II кварталі ц.р. - на 32,4% (раніше повідомлялося про зростання на 28,8%) одночасно з скороченням темпів зростання американського експорту - на 9,1% (за попередніми даними, зростання на 10,3%).