ua en ru

ВВП США в I кварталі 2012 р. виріс на 1,9%, - переглянуті дані (доповнення)

За переглянутими даними, валовий внутрішній продукт (ВВП) США в I кварталі 2012 р. порівняно з попереднім кварталом виріс на 1,9% в перерахунку на річні темпи (annual rate), повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США. Аналітики чекали, що ВВП США в I кварталі 2012 р. виросте на 1,9%.

Це друга оцінка американського ВВП (з трьох) від Бюро економічного аналізу при Міністерстві торгівлі США.

Попередні дані, опубліковані місяць тому, свідчили про темпи росту економіки в 2,2%. Таким чином, Мінторг США знизив оцінку зростання економіки в січні-березні ц.р. на 0,3 процентного пункту в порівнянні з попередніми розрахунками. При цьому економічне зростання США істотно сповільнилося порівняно з IV кварталом 2011 р., а економіка виросла на 3% в перерахунку на річну динаміку.
Зниження оцінки зростання за I квартал поточного року пов'язане з переглядом ряду ключових компонентів ВВП - споживчих витрат, товарно-матеріальних запасів бізнесу і показників зовнішньої торгівлі.

Споживчі витрати, що забезпечують 70% економічної активності в США, в I кварталі 2012 р. виросли, за переглянутими даними, на 2,7% (раніше повідомлялося про зростання на 2,9%). Ділові запаси збільшилися на 57,7 млрд дол., а не на 69,5 млрд дол., як повідомлялося раніше, і внесли лише 0,21 процентного пункту в показник зростання ВВП. Згідно з ранньою оцінкою, внесок даного компоненту в зростання економіки склало 0,59 процентного пункту.

Зростання імпорту товарів і послуг в США виявилось вищим, ніж в попередній оцінці, що також негативно вплинуло на зведений показник економіки. За переглянутими даними, обсяг імпорту збільшився на 6,1% проти попередньої оцінки 4,3%.

Остаточні продажу внутрішнього продукту, тобто ВВП без урахування зміни ділових запасів, у I кварталі 2012 р., згідно з уточненими даними, виросли на 1,7% (раніше повідомлялося про зростання показника на 1,6%).

Економісти вважають, що невисокі темпи заміщення ділових запасів в I кварталі ц.р., а також відкат цін на паливо в США на більш прийнятні рівні і поліпшення ситуації на ринку житла забезпечать більш швидке економічне зростання за II квартал 2012 р. В даний час аналітики в середньому прогнозують, що зростання ВВП США в поточному кварталі складе близько 2,5%.