ua en ru

ВВП США збільшиться на 3% з липня поточного року за рахунок капіталовкладень у мистецтво, - Мінторг США

ВВП Сполучених штатів Америки збільшиться на 3% з липня поточного року, причому не за рахунок бурхливого зростання економічної активності. Національне статистичне відомство змінює методологію його розрахунку, щоб відобразити зростаючу роль капіталовкладень в нематеріальні активи - дослідження та розробки і створення творів мистецтва.

Бюро економічного аналізу Мінторгу США (BEA) готується до самого серйозного перегляду методології розрахунку ВВП з 1999 р., коли витрати компаній на розробку програмного забезпечення почали враховувати як інвестиції. Зараз те ж саме буде проведено щодо вкладень в інші нематеріальні активи. Зокрема, найбільший ефект буде від обліку НДДКР не як витрат на ведення бізнесу, а як капіталовкладень компаній і держави, що відразу додасть американській економіці 200 млрд дол., або 2%, зазначає The Financial Times.

"Ми" капіталізуємо "дослідження і розробки, а також категорію, звану" розважальні, літературні та художні оригінали "- кінофільми, телевізійні програми з тривалим терміном використання, книги і звукозапису", - пояснив газеті представник BEA Брент Моултон. Такі вкладення у створення творів мистецтва збільшать обсяг американської економіки ще трохи більше ніж на 0,5% ВВП. Залишилося надбавка доведеться на зміну обліку пенсійних планів, витрат на ведення банківських рахунків і покупку нерухомості.

При цьому у BEA наполягають на тому, що не прагнуть зробити з повітря додаткові 3%. Ці зміни потрібні, щоб відобразити змінився характер сучасної економіки, в якій все більшу роль відіграють нематеріальні активи, наполягають там. Наприклад, до 80% ринкової вартості компаній в США може припадати саме на такі активи, зазначає британське видання Management Today. "Ми проводимо всі ці зміни і в ретроспективі, що для нас означає аж до 1929 р. Тобто ми, по суті, переписуємо економічну історію", - зазначив Брент Моултон. При цьому в BEA не очікують, що це якось сильно змінить характер економічних циклів минулого.

Аналітики також не бачать у нововведеннях BEA політичних мотивів і пояснюють їх мінливої ​​структурою самої економіки.

Зміна стандартів розрахунку ВВП, ефект від якого буде еквівалентний обсягу бельгійської економіки, проводиться в рамках впровадження в країні міжнародних стандартів обліку економічних даних "Система національних рахунків 2008". Ці рекомендації національним статистичним відомствам були розроблені ООН, МВФ, ОЕСР, Всесвітнім банком і Єврокомісією. США першими із провідних економічних центрів почали впровадження цих стандартів, в Євросоюзі цей процес може розпочатися наступного року.